Toyota už není jednička automobilového trhu

ČTK ČTK, Věra Tůmová
25. 1. 2012 11:00
Zemětřesení v Japonsku a záplavy v Thajsku srazily Toyotu z první příčky trhu s auty
Foto: Toyota

Tokio - Prodej japonské automobilky Toyota Motor v loňském roce klesl o šest procent na 7,95 milionu vozů. Oznámila to firma.
 
Aktuální výsledky Toyoty tak potvrdily, že ji loni v čele světového automobilového trhu vystřídal americký konkurent General Motors (GM).

Údaje o prodeji Toyoty zahrnují divize Daihatsu a Hino. Bez započítání těchto divizí prodej klesl rovněž o šest procent na 7,1 milionu vozů.


 
V letošním roce však automobilka Toyota počítá s nárůstem prodeje o 21 procent na 8,58 milionu vozů, napsala agentura AFP.

Konkurenci se daří

Jednička a rival General Motors v třetím lednovém týdnu oznámil, že loni zvýšil prodej o 7,6 procenta na více než devět milionů vozů.

Toyota vloni zaostala i za německým konkurentem Volkswagen, který ohlásil nárůst prodeje o 14 procent na 8,16 milionu vozů.

V prodeji nestačila ani na francouzsko-japonskou alianci Renault-Nissan, do níž patří i největší ruská automobilka AvtoVAZ. Prodej aliance loni stoupl o deset procent na 8,03 milionu vozů.

Americká automobilka GM vládla světovému automobilovému trhu více než tři čtvrtě století, než ji v roce 2008 předstihla Toyota. Loni však byla Toyota těžce zasažena ničivým zemětřesením v Japonsku a rozsáhlými záplavami v Thajsku.

 

Právě se děje

Další zprávy