MMF očekává pokles eurozóny, kritizuje drastické škrty

ČTK ČTK
24. 1. 2012 19:10
Nový výhled světové ekonomiky je pesimistický. Eurozóna prý letos klesne o 0,5 procenta
Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.
Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. | Foto: Reuters

Washington - Kvůli dluhové krizi zažije letos eurozóna ekonomický pokles a další prohloubení krize může dovést celou globální ekonomiku do recese. Varoval před tím Mezinárodní měnový fond v pondělním novém výhledu světové ekonomiky.

Odhad celosvětového růstu fond kvůli poklesu v Evropě zhoršil na 3,3 procenta ze zářijové prognózy čtyřprocentního vzestupu.

Výrazná je revize hlavně pro eurozónu, kde fond čeká pokles ekonomiky o půl procenta a návrat do mělké recese. Na podzim fond eurozóně předpovídal růst o 1,1 procenta.

MMF nyní upozornil na to, že pokud by eurozóna nechala svou krizi eskalovat, mohl by být globální růst o zhruba dva procentní body nižší, což by znamenalo světovou recesi. Fond definuje globální recesi jako růst nižší než tři procenta, což nastalo naposledy v letech 2008-09.´

"Hrozí, že již tak slabé oživení světové ekonomiky se zastaví. Svět by se (v případě zhoršení krize v Evropě) mohl zřítit do recese," řekl podle agentury Reuters na tiskové konferenci k novému výhledu hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard.

MMF přitom odmítl politiku drastických úspor, kterou k léčení dluhové krize přijaly země eurozóny pod tlakem Německa. Taková politika podle fondu dál zpomaluje ekonomický růst, což prohlubuje nedůvěru trhů k zemím ohroženým nesplácením svých dluhů.

Evropské vlády by se proto podle fondu měly vyhnout extrémním úsporným krokům v podobě omezování výdajů a zvyšování daní a země se zdravější ekonomikou jako Německo by měly "přehodnotit tempo" plánovaných rozpočtových škrtů. V podobném duchu se v pondělí vyjádřila v Berlíně šéfka MMF Christine Lagardeová, uvedla agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy