Zpomalení německého růstu potvrdila už i Bundesbank

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 1. 2012 14:10
Centrální banka očekává, že oživení nastane až v příštím roce
Foto: Thinkstock

Frankfurt - Německo v letošním roce zpomalí, hrubý domácí produkt vzroste nejvýše o 0,6 procenta, odhaduje Bundesbank. Její předpověď je tak ještě střízlivější než ta, kterou vydala minulý týden německá vláda.

Stejně jako ministři očekávají zástupci centrální banky, že se na kondici německého trhu projeví celosvětové zpomalení a pokračující dluhová krize eurozóny.

Bundesbank rovněž počítá s tím, že za pomalejším růstem bude stát nižší objem průmyslové výroby a následného exportu, který je páteří německé ekonomiky.

"Domácímu trhu se sice zatím dařilo držet tempo, pokles poptávky ale bude mít vzhledem k otevřenosti německé ekonomiky zásadní význam," komentuje Bundesbank. K oživení by mělo dojít až v následujícím roce, pro který banka očekává růst tempem 1,8 procenta.

Pokles pocítí i Češi

Zpomalení se projeví i na výkonu české ekonomiky, shodují se ekonomové. Do Německa totiž v roce 2011 směřovalo přes 32 procent veškerého českého vývozu a v mnoha případech se jednalo o subdodávky německých podniků.

"Jestliže má tamní průmysl problém s obstaráváním nových zakázek, potom se to dotkne německého HDP a přeneseně to bude mít negativní dopad i na českou ekonomiku," komentuje analytik Martin Prokop ze skupiny Next Finance.

Z toho, že by letos měla vzrůst poptávka německých domácností, domácí firmy podle Prokopa profitovat příliš nebudou.

"Většinu českého exportu, který směřuje do Německa, tvoří stroje, dopravní prostředky a průmyslové zboží. To nejsou příliš artikly, po kterých by byla obzvláště velká poptávka ze strany domácností v době krize," vysvětluje analytik pro Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy