Drogerie Schlecker zůstala bez peněz, zavírá pobočky

Ekonomika Radim Klekner Ekonomika, Radim Klekner
20. 1. 2012 15:57
Německý řetězec je v platební neschopnosti, bojoval s tvrdou konkurencí
Drogerie Schlecker
Drogerie Schlecker | Foto: Wikimedia Commons

Hamburg - Německý řetězec drogerií Schlecker je v platební neschopnosti. Agentuře DPA to sdělilo vedení společnosti, která v posledních týdnech zavřela po celé Spolkové republice stovky poboček. V Česku jich má nyní 150.

Žádost o uznání insolvence hodlá podat vedení koncernu v nejbližších dnech s cílem zachránit co největší část řetězce a tím i pracovní místa. Schlecker bojoval již delší dobu s tvrdou konkurencí na trhu, zaznamenával velké ztráty na tržbách a marně se snažil přilákat nové investory.

V roce 2010 klesl obrat koncernu v Evropě o 650 milionů na přibližně 6,55 miliardy eur a v loňském roce měla být situace obdobná.

V Německu zaměstnává společnost 30 tisíc osob, dalších 17 tisíc pro ni pracuje v zahraničí, včetně ČR.

V Česku se prý nic neděje 

Už v uplynulých měsících nechal koncern zavřít na šest set poboček a přibližně stejný počet jich má být zrušen i v příštích týdnech.

Redukce počtu prodejen se  ale podle člena představenstva české pobočky koncernu Schlecker Petra Doležala netýká tuzemského trhu. "Je to záležitost pouze německého trhu. V Česku naopak letos otevřeme zhruba deset nových prodejen," řekl před několika dny agentuře ČTK Doležal.

Schlecker provozoval koncem roku sedm tisíc filiálek v Německu, další tří tisíce měl v Rakousku, Španělsku, Francii, Itálii, Česku, Polsku a Portugalsku.

Společnosti z hesenského Ehingenu činí zřejmě největší potíže její konkurent dm, který rovněž působí v ČR.

Koncern založil v roce 1975 Anton Schlecker, v roce 2010 převzaly do svých rukou řízení řetězce jeho děti Lars a Meike, kteří se pokusily společnost modernizovat - jak se ukazuje neúspěšně.

 

Právě se děje

Další zprávy