Pirát ukradl software FEDu, školil na něm programátory

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 1. 2012 11:53
Program za 9,5 milionu dolarů zachycuje veškeré transakce s ministerstvem financí
Foto: Reuters

New York - Prokuratura ve Spojených státech zatkla čínského programátora. Ten ukradl finanční software za 9,5 milionu dolarů (189 milionů korun), který patří Federální rezervní bance v New Yorku a který americké ministerstvo financí používá pro sledování vládních výdajů. Oznámili to zástupci Federálního úřadu pro vyšetřování.

Ke krádeži došlo podle agentury Bloomberg loni v červnu, když dvaatřicetiletý Bo Zhang v bance, která je součástí amerického Federálního rezervního systému (FED), pracoval.

Zloděj program využil ve své práci

Během svého působení v New Yorku si v kanceláři zkopíroval program na hard disk, který si následně bez povolení vzal domů. Zde přetáhl software na svůj notebook, externí disk a počítač ve své firmě.

Zhang při vyšetřování tvrdil, že program uloupil pouze pro vlastní potřebu a proto, aby jej měl k dispozici, pokud by byl tehdy o práci ve FEDu přišel. Z obvinění ale vyplývá, že software využíval i při svém podnikání, když na něm trénoval začínající programátory.

Na krádež se přišlo poté, co se Zhang jednomu ze svých kolegů svěřil, že disk, na který software zkopíroval, ztratil. "Jakmile jsme se o podvodu dozvěděli, okamžitě jsme zahájili vyšetřování," uvedl mluvčí banky v New Yorku.

Programátorovi hrozí deset let vězení

"Jak tento případ ukazuje, naši síť neohrožují pouze počítačoví zločinci a hackeři, ale také zaměstnanci, kteří zneužívají svou pozici ke krádeži duševního vlastnictví státu," komentoval právník Preet Bharara.

Ukradený program poskytuje federálním bankám výkazy, které se podobají výpisu z běžného účtu. Na těchto se ovšem denně zobrazují toky miliard dolarů. Software, který patří americké vládě, podle právníků zachycoval veškeré transakce s ministerstvem financí.

Nejmenovaná technologická společnost, která se FEDu starala o počítače, najala Zhanga v květnu 2011.

Programátorovi nyní za krádež hrozí až deset let za mřížemi nebo pokuta ve výši 250 tisíc dolarů.

Aktuálně se Zhang pohybuje na svobodě, americké úřady však zadržely všechny jeho cestovní doklady a zakázaly mu pohyb mimo newyorskou čtvrť Queens, kde programátor bydlí. Soud, kde se rozhodne o jeho trestu, se má konat 17. února.

Ve Spojených státech pracuje čínský občan od roku 2000. Kromě Federální banky New Yorku se účastnil zakázek například ve skupině Goldman Sachs nebo Bank of America.

 

Právě se děje

Další zprávy