Německo poroste pomaleji, doplatí na to i české firmy

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 1. 2012 14:00
Hlavním tahounem německého trhu by se letos měly stát domácnosti
Foto: Reuters

Berlín - Německá ekonomika letos poroste pomaleji, než se čekalo. Nepomůže ani tradiční pilíř, kterým je vývoz do zahraničí. Zájem zákazníků totiž klesá. To je špatná zpráva pro české firmy. Velká část z nich dodává do Německa právě investiční zboží.

Jak ve středu oznámil tamní kabinet, HDP letos posílí o 0,7 procenta a v následujícím roce pouze o 1,6 procenta. Původní předpovědi přitom počítaly pro letošek s jedním procentem.

Objem vyvezeného zboží by měl růst o dvě procenta, dovozy pak o tři. Celkově tak zahraniční obchod přispěje ke snížení růstu ekonomiky o 0,3 procenta. Hlavním motorem by měla letos být spotřeba německým domácností.

Na zhoršení doplatí i Česko

Jak varují analytici, český průmysl toto zpomalení silně pocítí.

Zpomalení německého trhu pocítí i Česko, myslí si analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Naše HDP podle něj letos meziročně klesne o 1,2 procenta. Analytik Komerční banky Miroslav Frayer si myslí, že nás čeká mírný růst o 0,2 procenta, Česko se však bude potácet na hraně recese.

"Pokud německou ekonomiku potáhne zejména spotřeba domácností, pak to nebude dobrá zpráva pro české exportéry, protože ti většinou pracují jako subdodavatelé německých firem, čili nedodávají přímo na tamní maloobchodní trh," vysvětluje pro Aktuálně.cz.

Německé firmy nakupují od Česka především investiční strojírenské a elektrotechnické vybavení, říká Frayer. Vývoz spotřebního zboží je mnohem nižší, takže případné posílení německé spotřeby nebude mít na naši ekonomiku příliš silný propad.

Bezpečný přístav

Navzdory zhoršení výhledu ale Německo zůstává jedním z mála bezpečných přístavů na starém kontinentu. O tom mimo jiné svědčí výsledky poslední aukce, ve které vláda nabídla dvouleté dluhopisy v maximální hodnotě čtyř miliard eur.

Jak oznámila německá Bundesbank, nakonec si Německo vpůjčilo pouze 3,44 miliardy euro, samotní investoři ovšem byli ochotni nakoupit dluhopisy až za 7,596 miliardy euro.

Riziková prémie pro investory činila pouhých 0,17 procenta. V ranních hodinách, před potvrzením zprávy o zpomalení růstu, se výnos přitom držel na 0,18 procenta.

Výnos z desetiletých dluhopisů představoval ve středu dopoledne 1,81 procenta, informuje Bloomberg. To je výrazně méně než v případě zemí jižní Evropy - například v Itálii tržní přirážka nadále balancuje okolo rizikové hranice sedmi procent. V Řecku se na konci prosince jednalo o 21,14 procenta.

"Německo zůstává hlavní kotvou, která drží stabilitu a růst v Evropě," vzkázal tamní ministr financí Philips Roesler.

"Aukce dvouletých dluhopisů vypovídá o tom, do jaké míry jsou investoři ochotní kupovat cenné papíry, které mají extrémně nízký úrok, ale které jsou vzhledem ke své vysoké likviditě a stabilitě považované za bezpečný přístav," napsala ještě před zahájením prodeje agentura Reuters.

Ta také připomněla, že na zájem o německé dluhopisy má významný vliv aktuální vývoj v Řecku. "Jakákoliv dohoda pravděpodobně úprk k německým dluhopisům zmírní," uvedl stratég londýnské Lloyds Bank Achilleas Georgolopoulos.

 

Právě se děje

Další zprávy