Čína rekordně přitahuje zahraniční investory

ČTK ČTK
18. 1. 2012 11:25
Nefinanční i přímé zahraniční investice do Číny vloni lámaly rekordy
Foto: Reuters

Peking - Přímé zahraniční investice v Číně stouply v loňském roce podle ČTK o 9,7 procenta na rekordních 116 miliardy amerických dolarů (2,3 bilionu korun).

Nefinanční investice Číny v zahraničí pak loni vzrostly o 1,8 procenta na 60,1 miliardy amerických dolarů. Vyplývá to z aktuálních údajů, které zveřejnilo ministerstvo obchodu.

V samotném prosinci však příliv investic klesl meziročně o 12,7 procenta na 12,24 miliardy amerických dolarů. Meziroční pokles zaznamenaly nefinanční zahraniční investice již druhý měsíc za sebou.

Předloni v prosinci naopak investice vzrostly o 15,6 procenta na 14 miliard amerických dolarů, což byl měsíční rekord. Pokles se tak předpokládal, avšak v listopadu se investice rovněž snížily, o 9,5 procenta, a zaznamenaly první pokles za 28 měsíců.

Příliv investic ze Spojených států loni klesl o 26,1 procenta na tři miliardy eur. Investice z Evropské unie se snížily o 3,65 procenta na 6,3 miliardy amerických dolarů.

Investice do Číny prudce rostou od roku 2001, kdy se země připojila ke Světové obchodní organizaci (WTO). Zájem o investice však prudce snížila krize v letech 2008 a 2009.

Čína jako investor v cizině

Čína loni investovala do 1392 zahraničních projektů ve 132 zemích. "Zvláště vysoké byly loni investice Číny v Evropě a Africe," uvedl mluvčí ministerstva obchodu Šen Tan-jang na tiskové konferenci. Dodal, že investice doma i v zahraničí omezilo zpomalení globálního ekonomického růstu, avšak Čína očekává v obou případech v letošním roce relativně rychlý růst.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že plánuje v příštích čtyřech letech přilákat investice v průměru za 120 miliard amerických dolarů ročně. Představilo také nová opatření, která mají přilákat zahraniční investice do strategického průmyslu, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy