Čínský růst zpomalil, vláda bojuje proti bublině

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 1. 2012 10:20
Kromě menšího nákupu nemovitostí zpomalila růst i nižší poptávka v Evropě
čtvrť mrakodrapů Pudong v Šanghaji
čtvrť mrakodrapů Pudong v Šanghaji | Foto: Isifa/Thinkstock

Peking - Čínská ekonomika na konci loňského roku rostla nejpomalejším tempem v posledních dvou letech. Za zpomalením stojí strach z realitní bubliny a menší vývoz do Evropy. V úterý to oznámil Národní statistický úřad Číny.

V čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 8,9 procenta. O tři měsíce dříve přitom růst činil 9,1 procenta.

Za celý rok 2011 ekonomika posílila o 9,2 procenta, což je méně ve srovnání s rokem 2010. Tehdy HDP rostlo tempem 10,2 procenta. Na druhou stranu to bylo více, než vláda čekala - její odhady se pohybovaly na osmi procentech.

Podle analytiků by mělo letos zpomalení pokračovat, a to dokonce větším tempem než doposud. Předpokládaný růst za rok2012 má činit 8 až 8,5 procenta.

Snaha zabránit bublině

Na zpomalení podle statistického úřadu vliv především kroky vlády, která se snažila zabránit vzniku a následnému prasknutí bubliny na čínském trhu nemovitostí. Omezila proto přístup k úvěrům, kromě toho Číňané dostali v některých městech zákaz kupovat sdruhou nemovitost, stejně tak vzrostla daň z nemovitosti.

Snížit investice do nemovitostí se však povedlo jen částečně. V roce 2010 objem nákupů rostl o 24,5 procenta, loni to bylo o 23,8 procenta.

Jak ale zdůrazňuje list Financial Times, na konci roku nějaký efekt přece jen patrný byl. Zatím co v listopadu nákupy ještě meziročně rostly o 20,1 procenta, v prosinci pouze o 12,3 procenta.

Důležitá je domácí spotřeba

Kromě toho se snížil vývoz do Evropské unie, ve které po celý rok trvala nejistota v souvislosti s dluhovou krizí, možným bankrotem Řecka a diskuzí, jak situaci řešit. Nižší poptávka po čínském zboží byla typická i pro americký trh.

Jak někteří odborníci říkají, to, že Čína zpomalila, je dobře. "Jestliže se podíváte, čím je čínský růst tvořený, tak uvidíte, že se na něm enormní měrou podílí právě investiční boom," komentuje pro BBC profesor Patrik Chovanec, který v Pekingu přednáší.

Tamní politici by se přitom podle něj měli více zaměřit na podporu domácí spotřeby, která mimo jiné sníží závislost země na exportu. Maloobchodní tržby loni rostly o 17,1 procenta, meziročně se toto číslo snížilo.

Na další vývoj budou mít podle ekonomů ale vliv hlavně turbulence na světovém trhu a rostoucí ochranářství jednotlivých zemí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy