S&P udeřila. Kvůli krizi sáhla zemím eurozóny na rating

Michal Žák Tereza Holanová Michal Žák, Tereza Holanová
14. 1. 2012 7:23
O lepší hodnocení přišlo devět zemí, včetně Francie či Slovenska. Německo se udrželo
Foto: Reuters

Berlín - Ratingová agentura Standard & Poor´s (S&P) naplnila své dřívější hrozby a kvůli krizi snížila hodnocení hned devíti zemí eurozóny .

O nejvyšší možnou známku AAA přišli Francouzi a Rakušané (na AA+).

Naproti tomu Německo si špičový rating dokázalo udržet. Kromě něj zůstala beze změny hodnocení Belgie (AA), Lucemburska (AAA), Finska (AAA), Irska (BBB+), Nizozemska (AAA) a Estonska (AA-).

Horší rating od pátečního večera mají Itálie (z A na BBB+), Španělsko (z AA- na A), Portugalsko (z BBB- na BB), Slovinsko (z AA- na A+), Kypr (z BBB+ na BB) či Malta (z A na A-).

Došlo i na Slovensko, druhou nejchudší zemi v měnové unii. Agentura jí snížila hodnocení z A+ na A. "Rozhodnutí se netýká Slovenska, ale situace v eurozóně. Je to tlak na Evropskou unii, aby razantněji řešila nejen dluhovou krizi, ale i samotnou podstatu, proč vznikla," řekl SME.sk státní tajemník ministerstva financi Vladimír Tvaroška.

Výhled ratingu u 15 zemí eurozóny je negativní, což znamená, že v letošním nebo příštím roce může agentura rating těchto zemí snížit.

S&P uvedla, že eurozóna nyní čelí několika tlakům, mezi nimiž je zpřísnění úvěrových podmínek, a snižování zadluženosti vlád oslabuje výhled ekonomického růstu. Samotná úsporná opatření a rozpočtová disciplína přitom prý nejsou dostačující pro boj z dluhovou krizí.

Podle analytiků může krok S&P zkomplikovat snahy EU na vyřešení dvouleté dluhové krize regionu, protože dále zvýší dluhové náklady zemí, který již jsou nyní vysoce zadlužené. Snížení ratingu Francie by pak mohlo oslabit záchranný fond eurozóny EFSF a snížit jeho schopnost pomáhat zemím v nesnázích.

Francie je druhým největším ručitelem EFSF, který má v současnosti nejvyšší rating AAA. Předseda eurozóny Jean-Claude Juncker se již nechal slyšet, že garanti EFSF učiní vše proto, aby byl jeho rating zachován.

Klíčová tak bude finanční podpora Německa a zbývajících třech zemích, kterým ratingová agentura Standard & Poor's v pátek ponechala nejvyšší hodnocení AAA. V rozhovoru pro agenturu Reuters to v pátek řekl výkonný ředitel S&P John Chambers.

"Pokud dojde ke ztrátě dvou ze šesti AAA garantů, pak bude nutné zvýšit podporu čtyř zbývajících AAA ručitelů nebo kapitálovou vybavenost," tvrdí Chambers s tím, že EFSF by si mohl rating udržet i v případě větších záruk od ostatních zemí.

Chambers v pátečním rozhovoru v americké televizní stanici CNBC řekl, že hlavní nebezpečí pro špičkový německý rating představuje zhoršení rozpočtové situace země nebo problémy ve finančním sektoru. Pokud se bude německá vláda zadlužovat, tlak na známku bude růst, poznamenal také.

Rating je přitom klíčovým vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů, a tím vyšší je pravděpodobnost, že si bude schopen na trhu zajistit levnější půjčky. Na předběžné zprávy o možném snížení ratingu některých zemí eurozóny reagovaly již během pátku světové finanční trhy poklesem kurzu eura a oslabováním akcií.

Varování přišlo už odpoledne

Jako první potvrdila nižší rating Francie, a to několik hodin před oficiálním oznámením S&P. "Je to snížení o jeden stupeň," řekl v televizi ministr hospodářství Francoise Baroin.

"Je to stejná agentura, která snížila hodnocení Spojených států," neodpustil si kritiku. Nicméně dodal, že země bude muset zesílit reformy.

Na chystaný krok S&P upozornila už odpoledne agentura Reuters, která se odvolávala přímo na zdroj z eurozóny. "Zůstaňte dnes večer, až se budou americké trhy zavírat, bdělí," konstatoval jeden z informátorů.

Euro vůči dolaru oslabilo

Naposledy S&P hodnotila schopnost evropských vlád dostát svým závazkům loni v prosinci. Tehdy u patnácti ze sedmnácti zemí měnové unie zhoršila výhled na negativní. Což znamená, že trhu v následujících třech měsících hrozí zhoršení ratingu. Mezi těmito státy nechyběly ani Německo a Francie.

"Od té doby Evropská centrální banka zaplavila bankovní systém eurozóny levnými tříletými úvěry," komentuje Reuters. S&P při té příležitosti oznámila, že by mohla v budoucnu zhoršit hodnocení také Evropskému fondu finanční stability.

Americká agentura také již dříve uvedla, že pokud se pustí do snižování ratingů, u Německa, Rakouska, Belgie, Finska, Nizozemska a Lucemburska, bude se jednat o zhoršení o jeden stupeň, v případě zbylých devíti zemí by mohlo hodnocení spadnout až o dva body.

Podle serveru CBS Money Watch jsou páteční spekulace důkazem, že navzdory úspěšným prodejům španělských a italských dluhopisů na konci týdne, investoři zůstávají obezřetní.

Zpráva o možné akci S&P se záhy projevila na evropských burzách. Německý index DAX klesl o 1,7 procenta, francouzský CAC-40 o 1,4 procenta. Euro vůči dolaru oslabilo a dostalo se na nejnižší úroveň od září 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy