Španělé a Italové se radují z aukce, úroky jim klesly

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 1. 2012 12:04
Riziko u krátkodobých dluhopisů podle investorů klesá, potvrdil čtvrteční prodej
Foto: Thinkstock

Madrid, Řím - Španělsko a Itálie mají důvod slavit. Obě země zvládly prodat vládní dluhopisy za nižší úrok než minule. Navazují tak na úspěch Řecka, které prodávalo šestiměsíční pokladniční poukázky v pondělí.

Španělská vláda dnes z prodeje státních dluhopisů získala 9,98 miliardy euro, což je dvojnásobek toho, co od své první dražby v letošním roce očekávala.

Tržní přirážka, tedy úrok, který se mění podle toho, jak investoři považují nákup za rizikový, činila 3,748 procenta. V červenci 2011, kdy se aukce konala posledně, se jednalo o 4,971 procenta. Vláda prodávala dluhopisy se splatností v dubnu, v říjnu a za tři roky.

Dlouhodobé dluhopisy zůstávají rizikové

Dařilo se také Itálii. Vláda prodala dluhopisy za plánovaných 12 miliard euro, riziková prémie klesla z prosincových 6 procent na 2,735 procenta. To je nejméně od června 2011. Více než dvě třetiny nabízených cenných papírů má splatnost za rok, zbytek na konci letošního května.

Prodej v Itálii má pokračovat i v pátek, kdy bude vláda nabízet dluhopisy v hodnotě 4,75 miliardy euro.

Jak ale připomínají analytici, úroky za dlouhodobé italské dluhopisy se nadále pohybují okolo sedmi procent, což je považované za hranici udržitelnosti.

Italský premiér Mario Monti během dražby uvedl, že doufá, že se Evropské unii podaří brzy zavést kontrolu rozpočtů členských zemí, aby se společenství mohlo zaměřit na další cíl - podporu ekonomického růstu.

Na výsledky aukce záhy zareagovaly evropské burzy. Index Stoxx Europe 600 posílil o 0,5 procenta na 251,21 bodu, informovala agentura Bloomberg. "Prodej španělských a italských dluhopisů jsou pro trh významnou událostí," komentoval správce fondu CamGestion Bruno Ducros.

 

Právě se děje

Další zprávy