Inflace v Číně klesá. Vláda chystá prorůstová opatření

ČTK ČTK
12. 1. 2012 9:02
Čína chce roční růst HDP udržet na devíti procentech
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Isifa/Thinkstock

Peking - O desetinu procentního bodu se v prosinci v Číně snížila míra inflace v Číně . Činí nyní 4,1 procenta. Potvrdil se tak trend poklesu cen, který v Číně trvá už od loňského léta.

Tamní statistický úřad uvedl, že inflace v Číně se dostala nejníže od září 2010. Ceny potravin, které jsou politicky citlivým tématem, se ale výrazně nesnižují.

Analytici očekávají, že Peking zřejmě nebude příliš otálet s dalším uvolněním měnové politiky, aby podpořil hospodářský růst. Kvůli poklesu poptávky ve světě tempo růstu čínské ekonomiky zpomaluje, což může být do budoucna problém pro čínské podniky. Čína ale bude muset pečlivě zvažovat, zda podpora růstu ekonomiky znovu nezrychlí i růst cen.

Pokles míry inflace je v souladu s očekáváním trhu. Ceny začaly klesat loni v červenci, kdy inflace vystoupila až na 6,5 procenta. To byla zhruba tříleté maximum.

Ekonomika roste stále kolem 9 procent

Klesají i ceny výrobců, které v prosinci vykazovaly roční nárůst v rozsahu 1,7 procenta. To je citelné zpomalení proti listopadu, kdy inflace výrobních cen činila 2,7 procenta.

Čína si už dříve dala za cíl udržet míru inflace na čtyřech procentech, což se jí po prosincovém poklesu už téměř daří. Inflace je v Číně sice vyšší než v západních zemích, s ohledem na výrazně vyšší hospodářský růst to ale nepředstavuje velký problém. I když tempo růstu čínské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalilo na 8,7 procenta, stále to bude citelně víc, než ve vyspělých zemích.

Růst hrubého domácího produktu Číny loni ve třetím čtvrtletí činil 9,1 procenta. Za posledních 30 let čínská ekonomika roste průměrným tempem 9,5 procenta a vláda hodlá toto tempo udržet. Čísla za čtvrté čtvrtletí budou zveřejněna příští týden v úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy