Zatímco jih Evropy trpí, Německo z krize eurozóny těží

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 1. 2012 17:08
Německu se daří. Nezaměstnanost klesá a export roste rekordně vysoko, píše Spiegel
Foto: Petr Vyoral

Berlín - "Sousední země možná trpí, ale naše ekonomika  ze současné krize eura vlastně těží," píše německý server Spiegel. Kromě toho, že se vláda může těšit ze záporných úrokových sazeb, klesla nezaměstnanost a export roste rekordně vysoko.

"Krize sice možná zpomalila růst, zároveň však Německu umožnila ze stávající situace těžit na úkor dalších zemí," uvádí list.

Nerovnováha je patrná především na trhu práce. Zatím co nezaměstnanost v eurozóně nyní činí v průměru 10,3 procenta, v Německu loni klesla na 7,1 procenta. V Německu byly na úřadech práce zaregistrovány 3 miliony osob z 82 milionů, ve Španělsku se jednalo o 4,42 milionu z 45 milionů lidí.

Způsobené to může být rozdílnou strukturou pracovního trhu (vzdělání uchazečů o práci lépe odpovídá požadovaných schopnostem), ale také větší flexibilitou pracovních sil.

Slabé euro Německu pomáhá

Stejně tak Německo nepřímo těží ze slabého eura, které aktuálně kleslo na nejnižší hodnotu vůči dolaru od září 2010.

Okolo šedesáti procent německých exportérů vyváží zboží mimo eurozónu. Tyto podniky teď prodávají levněji, což zvyšuje poptávku po jejich výrobcích.

V listopadu vývoz meziměsíčně rostl o 2,5 procenta na 95,9 miliardy euro. Meziročně firmy prodaly do ciziny o 8,3 procenta zboží více. Za celý loňský rok by hodnota německého exportu měla překročit bilion euro, což se nepovedlo ani v době ekonomického boomu před rokem 2008.

Pikora: investoři se chystají na konec eura

Pozornost finančníků vyvolal také prodej dluhopisů za záporné sazby. "Toto je snem každého dlužníka. Když si zažádá o úvěr, nejen že banka souhlasí, ale ona mu za to dokonce i zaplatí," komentuje německý list.

"Investorům už nejde tolik o to, aby vydělali, ale aby o své bohatství úplně nepřišli. Dávají přednost malé, ale jisté ztrátě před nejistou a potenciálně brutální ztrátou," vysvětluje ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Takové chování však podle něj stejně nepřináší odpověď na otázku, proč banky tak ochotně nakupují se ztrátou, když na trhu existují i jiné bezpečné a výnosné alternativy. Jako příklad uvádí vklady do Evropské centrální banky.

Podle Pikory lze rozhodnutí bank vysvětlit tak, že stále více investorů spekuluje na rozpad eurozóny. "Možná dokonce řada lidí uvažuje, že v Německu bude nová měna. Ta bude jistě brzy po svém zavedení nejsilnější v kontinentální Evropě," předpovídá ekonom.

Další země eurozóny si mohou o podobně výhodných půjčkách nechat zdát- Itálie aktuálně musí za desetileté dluhopisy platit rekordně vysokých sedm procent. Řecko v úterý prodalo šestiměsíční pokladniční poukázky s tržní přirážkou 4,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy