Další země zpoplatní čtení webu podle slovenského vzoru

Ekonomika Ekonomika
9. 1. 2012 11:13
O placení za obsah internetových médií se uvažuje i v Česku
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Už i média ve Slovinsku zavedla zpoplatnění přístupu internetových portálů. Učinila tak podle slovenského projektu Piano.

Informoval o tom provozovatel systému, společnost Piano Media, podle kterého slovinské weby odstartují společné internetové předplatné 16. ledna.

Projekt Piano byl spuštěn na Slovensku loni v dubnu. Ve Slovinsku se do něj zapojí 12 médií včetně osmi z devíti deníků, tří časopisů a jednoho webového magazínu. "Tržní podíl Piana tak bude vyšší než na Slovensku, slovinská média rovněž do placeného balíku přesunou větší část svého obsahu. V průměru to bude deset až 50 procent webové produkce," uvedla Piano Media.

Společnost dodala, že zhruba polovina internetových uživatelů ve Slovinsku čte webové vydání novin.

O projektu se uvažovalo i v Česku

Měsíční předplatné přijde v Slovinsku na 4,89 eura (126 korun), tedy o bezmála dvě eura více než na Slovensku. Za roční přístup k obsahu zpoplatněných slovinských portálů zaplatí zájemci 48,90 eura, týdenní vstup vyjde na 1,99 eura.

Piano Media očekává, že ještě v průběhu první poloviny tohoto roku by se měl projekt zpustit v další zemi. O tomto modelu v minulosti uvažovali také čeští vydavatelé.

Na Slovensku přistoupily do projektu Piano zpravodajské portály deníků Hospodárske noviny, Pravda, Sme a Šport, týdeník Týždeň, komerční televize Joj, počítačový magazín PC Revue, portál o médiích Mediálne.sk a zábavní portál MeeToo.sk. Naopak, web nejčtenějšího listu Nový čas se do společného předplatného nezapojil.

Z vybraných peněz získává stanovený podíl portál, prostřednictvím kterého se platba uskutečnila. Zbývající část sumy se následně rozděluje mezi všechny weby zapojené do projektu podle času, který uživatel stráví na jednotlivých stránkách.

 

Právě se děje

Další zprávy