Další rána pro Maďarsko, nižší rating mu prodraží dluhy

Věra Tůmová
6. 1. 2012 16:00
Maďarsko dostalo varování od další ratingové agentury
Parlament v Budapešti
Parlament v Budapešti | Foto: Tereza Holanová

Londýn - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila hodnocení dlouhodobých devizových závazků Maďarska o jeden stupeň na známku BB+.

Rating Maďarska se tak již u třetí agentury dostal do spekulativního pásma, kde je vysoká pravděpodobnost, že se zemi prodraží dluhová služba. Výhled ratingu je negativní.

Do spekulativního pásma snížila rating Maďarsku už v listopadu 2011 agentura Moody's. Jako důvod uvedla podle ČTK vysoké zadlužení a nejasnosti kolem konsolidace veřejných financí.

Ke stejnému snížení hodnocení dlouhodobých úvěrových závazků Maďarska přistoupila v předvánočním týdnu i mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s. Také od této agentury získalo Maďarsko snížením o jeden stupeň známku BB+.

Za tímto snižováním stojí podle agentur především obavy z nepředvídatelnosti dopadů vládní politiky na vývoj maďarské ekonomiky.

Rating klesá i dalším zemím

Se zhoršením ratingu se potýkají v posledních měsících i jiné státy Evropské unie. Situace se tak kupříkladu zhoršila pro třetí i čtvrtou největší ekonomiku eurozóny.

Itálie přišla o jeden stupeň hodnocení úvěrové spolehlivosti od agentury Fitch začátkem října. Ještě více, o dva stupně, pak klesl rating ve stejné době a od stejné agentury Španělsku.

Také za tímto snížením ratingu byly podle agentury Fitch obavy z vysokých státních dluhů, slabého ekonomického růstu a zhoršení důvěry investorů v tyto země v době eskalující dluhové krize v eurozóně.

V první polovině loňského prosince ratingová agentura Standard & Poor's pak snížila rating i Belgii. Stejná agentura navíc pohrozila dalším snižováním ratingů celé eurozóně.

 

Právě se děje

Další zprávy