Auditoři PwC platí v Británii rekordní pokutu za chyby

ČTK ČTK
6. 1. 2012 11:54
PricewaterhouseCoopers špatně posoudila situaci JPMorgan Securities
Firma špatně posoudila situace JPMorgan Securities
Firma špatně posoudila situace JPMorgan Securities | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Přední auditorská a poradenská firma PricewaterhouseCoopers dostala v Británii rekordní pokutu 1,4 milionu liber (43,7 milionu Kč) kvůli chybám při auditu. Podle rozhodnutí soudu sedm let špatně informovala místní regulátory, když uváděla, že peníze klientů u společnosti JPMorgan Securities jsou v bezpečí.

PwC patří mezi čtyři největší auditory na světě a kontroluje účetnictví téměř všech firem z hlavního indexu. Nezávislý vyšetřovací a disciplinární orgán pro účetní operace v Británii AADB uvedl, že firma PwC přiznala, že se jí několik let nedařilo získat "dostatek vhodných důkazů" ke zprávě, že JPMorgan Securities plní přísná pravidla pro nakládání s penězi klientů.

Většina peněz klientů z obchodování s termínovými kontrakty a opcemi byla denně stahována na úrokované neoddělené účty u mateřské banky JPMorgan Chase. Podle nezávislého soudu bylo počínání PwC velmi závažné, dodal AADB.

V červnu 2010 britský úřad pro dohled nad finančním trhem FSA uložil rekordní pokutu 33,32 milionu liber firmě JPMorgan Securities za to, že nedržela peníze klientů po dobu sedmi let do července 2009 na účtech oddělených od firemních peněz.

PwC v prohlášení uvedla, že lituje, že práce na zprávě o penězích soukromých klientů klesla pod "náš obvyklý vysoký standard". Firma podle svých slov ve chvíli, kdy byl tento problém zjištěn a ještě než se objevily stížnosti, podnikla akce a zajistila další školení zaměstnanců.

Soud původně rozhodl, že pokuta pro PwC bude dva miliony liber. Částku nakonec snížil, protože auditorská firma spolupracovala se soudem. AADB navrhovala pokutu až šest milionů liber, zatímco PwC pouze v rozmezí 500 000 až jeden milion liber. PwC musí rovněž zaplatit AADB všechny náklady spojené s vyšetřováním případu.

AADB nyní zkoumá úlohu PwC v podobném případu u banky Barclays. Banka dostala loni v lednu pokutu 1,1 milionu liber kvůli špatnému zacházení s penězi klientů. PwC byla rovněž auditorskou firmou banky.

Do této doby byla nejvyšší pokutou pro auditorskou firmu v Británii pokuta 1,2 miliardy liber z roku 1999, kterou dostala rovněž firma PwC, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy