Euro je nejslabší za rok a čtvrt, oslabila i koruna

ČTK Karel Toman, ČTK
5. 1. 2012 18:30
Strach z evropské dluhové krize prohlubuje averzi k riziku. Trpí tím česká měna
Foto: Thinkstock

Frankfurt - Euro ve čtvrtek propadlo na 15měsíční minimum vůči americkému dolaru a 11leté minimum vůči japonskému jenu.

Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů přetrvávající obavy investorů ohledně dluhové krize v eurozóně. Analytici upozorňují, že averze k riziku se podepisuje i na kurzu koruny. Ta ve čtvrtek vůči euru stagnovala, proti dolaru ale oslabila.

Euro vůči dolaru kleslo až na 1,2801 USD, tedy na nejnižší úroveň od září 2010. Vůči jenu oslabilo na 98,56 JPY, nejníže od roku 2000, napsala agentura Reuters.

Negativní zprávy převládly

Pozitivní zprávou dne bylo, že Francie v čtvrteční pozorně sledované aukci prodala dlouhodobé státní dluhopisy za téměř osm miliard eur. Poptávka investorů byla na solidní úrovni a úrok stoupl pouze mírně.  V USA zase příjemně překvapily statistiky, když se ukázalo, že soukromé firmy v prosinci vytvořily dvakrát víc pracovních míst, než tipovali analytici.

Negativní zprávy z Evropy ale převážily. Vedle rostoucích nákladů na obsluhu dluhu Maďarska, kterému kvůli sporům s EU a MMF hrozí odepření finanční pomoci, zhoršila náladu na trzích zpráva, že španělské banky budou potřebovat navýšit své rezervy o další 50 miliard eur.

Jednodenní vklady komerčních bank u Evropské centrální banky (ECB) se navíc podle čtvrteční zprávy vyšplhaly na rekordních 453 miliard eur. To ukazuje na přetrvávající napětí v evropském bankovním systému. A to navzdory obří půlbilionové injekci likvidity, kterou ECB bankám koncem roku poskytla.

Akcie evropských bank proto ve čtvrtek skončily výrazným poklesem. Další známky slabosti bankovního sektoru by podle analytiků mohly pokles eura prohloubit. Důležitým testem budou příští týden aukce italských a španělských dluhopisů.

Koruna čelila minulý týden výprodeji

"Pokud se během příštích několika týdnů objeví spekulace o krachu nějaké italské nebo španělské banky, způsobí to výrazný pokles eura," uvedl analytik Adam Myers ze společnosti Crédit Agricole CIB.

Rostoucí averze k riziku odstartovala posilování amerického dolaru už minulý týden, kdy se ve čtvrtek promítla i do výprodeje středoevropských měn včetně koruny.

"Situace v Evropě může vést nadále ke značným výkyvům měnových kurzů, přičemž lze očekávat, že na problémy v Evropě by vzhledem k provázanosti české ekonomiky s evropskou koruna reagovala dalším výrazným kolísáním," napsal ve svém výhledu na rok 2012 vedoucí analytik společnosti Fincentrum. Josef Rajdl.

"Klienti by tak především měli držet měnu, ve které mají výdaje. To znamená nedržet zbytečně cizí měnu, neplánují-li například koupi nemovitosti v cizině, či nechtějí-li cíleně s touto měnou spekulovat," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy