Největší autobusový dopravce USA vyhlásil bankrot

ČTK ČTK
4. 1. 2012 8:35
Firma Coach America Holdings má zhruba 6000 zaměstnanců a 3000 vozidel
Foto: Reuters

Dallas/New York - Americká společnost Coach America Holdings, která je největším autobusovým dopravcem v USA, vyhlásila bankrot. Informovala o tom agentura Reuters.

Firmě se nepodařilo restrukturalizovat dluhy za více než 400 milionů dolarů (asi 7,9 miliardy Kč), proto se o to pokusí znovu pod ochranou soudu. Její autobusy mezitím zůstanou normálně v provozu.

Dopravce má zhruba 6000 zaměstnanců, sídlí v Dallasu a ve 26 státech americké unie provozuje autobusovou dopravu jednak pod svou vlastní značkou a dále pod obchodními značkami Gray Line, American Coach Lines a CUSA.

Nešťastný, ale nezbytný krok

O soudní ochranu před věřiteli požádalo u konkurzního soudu ve Wilmingtonu státě Delaware spolu s mateřskou společností jejích 48 afilací.

Hlavním akciovým sponzorem podniku, který jen od roku 2009 prodělal zhruba 207 milionů dolarů, je společnost soukromého kapitálu Fenway Partners. Coach America provozuje více než 3000 vozidel.

Restrukturalizaci podniku má na starosti Brian Cejka ze společnosti Alvarez & Marsal. Cejka v dokumentech pro soud uvedl, že Coach America je z provozního hlediska zdravým podnikem. Dopravce ale podle něj doplatil na hospodářský útlum a na nedostatek likvidity.

Cejka uvedl, že bankrot firmy je nešťastným, ale nezbytným krokem. Firmě prý umožní restrukturalizovat dluhy a maximalizovat hodnotu majetku.

Pokles zisku

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v prosinci oznámila, že Coach America za uplynulý rok čelila značnému tlaku na pokles zisku, přestože se snažila snižovat náklady a zvýšit efektivitu.

Za prvních 11 měsíců loňského roku ztráta podniku dosáhla 27 milionů dolarů (více než 532 milionů Kč) při čistých tržbách 417 milionů dolarů (asi 8,2 miliardy Kč). O rok dříve ztráta činila 180 milionů dolarů.

Cejka uvedl, že podnik měl k loňskému 30. listopadu majetek za zhruba 274 milionů dolarů, zatímco hodnota závazků se pohybovala kolem 402 milionů USD. Od věřitelů pod vedením investiční banky JPMorgan Chase & Co si už firma zajistila peníze na provoz kolem 30 milionů dolarů, aby mohla fungovat i v konkurzu.

 

Právě se děje

Další zprávy