Whisky se bude prodávat v plechovce. Znalci se diví

ČTK ČTK
3. 1. 2012 9:20
Firma chce vyvinout opakovaně uzavíratelnou plechovku
Whisky se už nebude prodávat jen ve skleněných obalech.
Whisky se už nebude prodávat jen ve skleněných obalech. | Foto: Ondřej Besperát

Washington - Pivo, cola a teď i skotská whisky. I ta bude brzy v USA k mání v plechovce. Má jít o velikost 300 mililitrů.

Na nový způsob balení, nad kterým se znalci pohoršují, upozornil server The Huffington Post.

S nápadem na tento neobvyklý způsob plnění přišla firma Scottisch Spirits Imports, Inc. se sídlem na Floridě. Podle ní je na trhu mnoho značek, které se příliš neliší. "Většina značek se podává ve stejném druhu sklenic, mít něco tak odlišného, to vzbuzuje zvědavost," uvedl Ken Rubenfeld, provozní ředitel společnosti.

Každá plechovka bude podle Rubenfelda obsahovat 300 mililitrů jednosladové skotské destilované whisky, která zraje tři roky v dubových sudech ve Skotsku. Firma by chtěla své výrobky umístit do všech větších amerických obchodů k 1. únoru. Jedna plechovka by měla stát pět dolarů (98 korun).

Whisky k bazénu a na koncert

Netypický způsob balení whisky podle společnosti lidé přivítají na cestách, u bazénů, na sportovních událostech nebo na večírcích. Plechovky se budou prodávat nikoli kvůli své kuriozitě, ale kvůli praktičnosti, soudí Rubenfeld. "Je jednoduší přinést balení s šesti kusy nápoje než láhev skotské," tvrdí.

Použití plechovek na tento druh nápojů je sporný. Nikoli nutně kvůli kvalitě, která nejspíš neovlivní chuť, ale například kvůli množství. "Otázkou je, jestli někdo vypije 300 mililitrů whisky během jednoho večera," ptá se Lew Bryson, šéfeditor časopisu Whisky Advocate Magazine.

Rubenfeld však trvá na tom, že takto velké množství nepovede k přílišné konzumaci nápoje, protože konzumenti dobře vědí, že skotská se pije jen po malých množstvích.

Hledá se uzavíratelná plechovka

Krátce po uvedení na americký trh by společnost Scottish Spirits chtěla vyvinout obal, který by byl znovu uzavíratelný. Zatím však nebyl takový způsob vynalezen, uvedla sama společnost podle serveru The Huffington Post. "Kdyby byl uzávěr perfektní, možná by lidé vypili polovinu plechovky s přáteli a zbytek uschovali," říká Rubenfeld.

Společnost, která dohlíží na výrobu skotské whisky, minulý rok ostře kritizovala Scottish Spirits za výrobu plechovek whisky a tvrdila, že nemůže být tak kvalitní jako pravá skotská. Rubenfeld však tvrdí, že společnost dodržuje požadavky a nařízení stanovená Asociací pro skotskou whisky.

 

Právě se děje

Další zprávy