Brazílie je 6. ekonomikou světa, předběhla i Británii

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
26. 12. 2011 14:20
Největší světovou ekonomikou stále zůstávají Spojené státy
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn - Brazílie se stala šestou největší ekonomikou světa. V pondělí to oznámil britský soukromý ekonomický ústav Centre for Economics and Business Research (CEBR), podle kterého se nejbohatší země Latinské Ameriky co do velikosti hospodářství poprvé dostala před Británii.

Největší světovou ekonomikou stále zůstávají Spojené státy.

Podle CEBR brazilská ekonomika roste zejména díky velkým vývozům do Číny a do dalších zemí Dálného východu. K posunu před Británii jí pomohla ale i britská bankovní krize v roce 2008, po níž zemi zasáhla recese. Celkově brazilský hrubý domácí produkt v letošním roce posílil o 7,5 procenta.

"Brazílie dlouho porážela evropské země ve fotbale, ale to, že je poráží v ekonomice, je nový fenomén," řekl deníku Daily Telegraph ředitel CEBR Douglas McWilliams. "Ukazuje se, jak se mění hospodářská mapa světa, na níž posilují asijské země a vývozci surovin, zatímco Evropa se propadá," dodal.

"Brazílie má ohromnou zásobu nerostných zdrojů, včetně zlata a stříbra, stejně tak ropu a minerály. Na Británii naopak silně dopadá situace v eurozóně," komentuje britský deník Daily Mail. Ten také připomíná, že narozdíl od další rychle rostoucí ekonomiky - Číny - je navíc brazílie demokratickou zemí. To vše představuje ideální podmínky pro zahraniční investory.

Evropu čeká útlum

Podle CEBR jsou nyní největší ekonomikou světa USA, za nimi následují Čína, Japonsko, Německo a Francie. Z evropských zemí se do první desítky dostala ještě Itálie.

V nadcházejících deseti letech ekonomové ale očekávají další oslabení evropských států. Německo by podle nich do roku 2016 mělo klesnout na páté místo žebříčku, Británie na osmé a Francie až na deváté. Očekává se naopak další posilování Brazílie, ale také vzestup Indie a Ruska. Ty se aktuálně nacházejí na devátém a desátém místě žebříčku.

 

Právě se děje

Další zprávy