Americký trh se mírně nadechuje, nezaměstnaných ubylo

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 12. 2011 17:33
Lepší nálada pramení z nárůstu zájmu o byty a z poklesu nezaměstnaných
Foto: Reuters

Washington - Americká ekonomika pozvolna oživuje, hlásí ekonomové. Ceny realit začaly opět růst a počet lidí bez práce klesá. Nyní ekonomové ještě čekají na potvrzené výsledky hospodaření ve třetím čtvrtletí.

Podle aktuálních prognóz by ekonomika za období od července do konce září měla růst o dvě procenta. To by bylo nejrychleji v letošním roce - v prvním kvartále došlo ke zvýšení HDP o 1,3 procenta, ve druhém o 0,4 procenta.

Zájem o byty roste

Své předpovědi ekonomové opírají o nová data o oživení exportu, zlepšení spotřebitelské důvěry, zesílení poptávky a poklesu zaměstnanosti.

Ceny na realitním trhu se podle agentury Reuters v listopadu dostaly na nejvyšší úroveň za poslední rok a půl. Za nárůstem stojí větší zájem zákazníků, kteří mají aktuálně zájem především o byty, případně o domky, v nichž může bydlet více rodin. Těch meziročně přibylo 25,3 procenta, zatím co počet tradičních rodinných domů vzrostl jen o 2,3 procenta.

"Zdá se, že se náš nemovitostní trh konečně odrazil ode dna," komentuje ekonom Steven Ricchiuto s tím, že současná úroveň aktivity je ale stále ještě nízká.

Nezaměstnanost klesá

Pomalé zlepšení hlásí také úřady práce. Jak oznámilo Ministerstvo práce USA, míra nezaměstnanosti v listopadu meziročně klesla ve 45 státech federace.

V celých Spojených státech bylo minulý měsíc bez práce 8,6 procenta osob. Oproti říjnu došlo ke snížení o 0,3 procentního bodu. Meziroční zlepšení je ještě větší - v listopadu 2010 totiž míra nezaměstnanosti představovala 9,8 procenta.

S boucháním šampaňského bychom ovšem měli ještě počkat, komentuje kanadský ekonom David Rosenberg. „Obchodníci zlevňují jako diví, míra nedůvěry je stále značná a přestože přibývají pracovní místa, mzdy zůstávají na stejné úrovni," uvádí pro deník The Globe and Mail.

 

Právě se děje

Další zprávy