Bývalý šéf MMF: Eurozóně dochází čas na vyřešení krize

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 12. 2011 16:20
Řešení Strauss-Kahn vidí ve větší spolupráci Německa a Francie a ve skutečné integraci
Foto: Reuters

Peking - Eurozóně zbývají na to, aby se svou dluhovou krizí něco udělala, pouze týdny. Na ekonomickém fóru v Pekingu to uvedl bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn.

Měnová unie si podle něj zatím nezvládla postavit skutečnou hradbu, která by spolehlivě zabránila dalšímu šíření krize. Evropský stabilizační mechanismus, který bude zemím eurozóny moct půjčit až 500 miliard eur, začne fungovat v řádu měsíců, Evropa ale potřebuje jednat v následujících týdnech, myslí si Strauss-Kahn.

Sám považuje za řešení hlubší integraci, jejíž součástí by měl být i společný rozpočet, který umožní přesouvat peníze do zemí s horšími výsledky.

Za hlavní důvod, proč se eurozóně zatím nedaří s dluhovou krizí něco udělat, ekonom označuje slabou spolupráci Německa a Francie. Jak Pekingu řekl, Merkelová a Sarkozy mají rozdílný přístup a navzájem si nerozumí. Podle Kahna je přitom úzká spolupráce obou politiků základem úspěšného řešení.

Politici s řešením otálejí

Podle listu Financial Times mluvil Strauss-Kahn stejně autoritativně jako v době, kdy měnovému fondu šéfoval. "Na rozdíl od svých tehdejších projevů ale tentokrát nešetřil diplomatickou jemností," komentuje deník.

Ostře se ekonom vyjadřoval i na summitu, který se v Bruselu odehrál počátkem tohoto měsíce. Tam uvedl, že důvěra, kterou investoři k politikům chovají, se den po dni postupně vytrácí.

Zástupci eurozóny podle něj zatím selhávají v provádění reforem, které by vedly k řešení současných problémů. "Nevznikla žádná fiskální unie, ani věřitel poslední instance, ani se nerozšířila pravomoc Evropské centrální banky," posteskl si Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn v Číně veřejně vystoupil poprvé od svého obvinění z pokusu o znásilnění, k němuž došlo v květnu a kterého byl o tři měsíce později zproštěn. Kvůli této kauze ovšem někdejší výkonný ředitel MMF rezignoval ze své funkce.

 

 

Právě se děje

Další zprávy