Smrt Kim Čong-ila posílá dolů akcie v Asii i v Evropě

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 12. 2011 9:56
Index jihokorejských akcií klesl o víc než 3 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Tokio - Japonské akcie vstoupily do nového týdne poklesem a jejich hlavní index sestoupil o více než jedno procento na třítýdenní minimum.

Trh reagoval na dnešní zprávu o smrti severokorejského vůdce Kim Čong-Ila a páteční varování agentury Fitch před snížením ratingů zemí eurozóny. Kimova smrt prudce zasáhla jihokorejské akcie a na devizovém trhu posílila dolar vnímaný jako bezpečnou měnu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,3 procenta na 8296,12 bodu a během dne sestoupil až na 8272 bodů. Širší index TOPIX ztratil jedno procento.

Tokijskou burzu od počátku dne oslabovaly obavy z prohlubování dluhové krize v eurozóně. V pátek agentura Fitch sdělila, že by mohla snížit úvěrový rating sedmi zemí eurozóny včetně Francie, protože komplexní řešení krize je "technicky a politicky nedosažitelné".

Ve druhé polovině obchodování se pokles na trhu prohloubil po zprávě o smrti "Drahého vůdce" komunistické Severní Koreje, který podle oficiálních zdrojů dostal v sobotu infarkt ve vlaku. Na trzích to vyvolalo obavy z nárůstu nestability na Korejském poloostrově a z politické nejistoty v celé Asii.

Index jihokorejských akcií na burze v Soulu klesl o o 3,4 procenta na minimum za tři týdny. Index MSCI pro oblast Asie mimo Japonsko ztrácel kolem 7. hodiny SEČ 2,9 procenta.

Evropa zahájila poklesem

Západoevropské akcie začaly týden novým poklesem ze stejných důvodů jako ty japonské.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 zahájil obchodování poklesem o 0,4 procenta na 952,96 bodu. V pátek oslabil o 0,5 procenta a za celý minulý týden ztratil 2,9 procenta, nejvíce od konce listopadu.

"Každý na trhu teď mluví o Severní Koreji a nejistotách, zatímco Fitch použila ve svém pátečním sdělení docela silná slova. Nevypadá to, že by se v Evropě něco vyřešilo, dokud se neocitnou úplně na pokraji," řekl agentuře Reuters Joe Rundle z firmy ETX Capital.

 

Právě se děje

Další zprávy