Korunní princ Enronu je po pěti letech na svobodě

Ekonomika Ekonomika
17. 12. 2011 21:33
Andrew Fastow patřil před deseti lety ke strůjcům bankrotu

Houston - Andrew Fastow, který před deseti lety patřil ke strůjcům bankrotu energetického gigantu Enron, je definitivně svobodný.

Někdejší finanční ředitel se na svobodu dostal po pěti letech, které mu v nápravném zařízení vyměřil soud za finanční machinace a podvody. Sobotní propuštění je víceméně formalitou, jelikož zanedlouho padesátiletý Fastow pobýval od května v takzvaném "domě na půli cesty" a posléze v domácím vězení.

Enron patřil svého času k největším akciovým společnostem v USA. Na konci roku 2001 ovšem přišel bankrot, když vyšlo najevo, že firma léta nadhodnocovala zisky, zakrývala ztráty a tlačila dolů cenu svých akcií. O práci tehdy přišly tisíce lidí, akcionáři vyčíslili ztráty na více než 60 miliard dolarů.

Z finančního ředitele úředníkem

Soudy za viníky pádu označily bývalého zakladatele firmy Kennetha Laye, generálního ředitele Jeffreyho Skillinga a právě Fastowa. Zatímco prvně jmenovaný zemřel na selhání srdce ještě před vynesením rozsudku, Skilling čeká na nový rozsudek, přestože byl v minulosti odsouzen k 24 letům vězení.

Fastow měl na starosti účetní machinace a část jich sám vymyslel. Nyní ho čeká práce úředníka v advokátní kanceláři Smyser Kaplan & Veselka, která ho obhajovala.

"Je velmi inteligentní, kreativní a puntičkářský," řekl Houston Chronicle jeden z majitelů společnosti Lee Kaplan. "Nedávno jsme mu zvýšili plat, ale vydělá si mnohem méně, než by si zasloužil."

 

Právě se děje

Další zprávy