Francii čeká recese, se zhoršením ratingu ale nepočítá

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 12. 2011 11:33
K mezičtvrtletnímu poklesu dojde na konci letošního roku i v prvních třech měsících roku 2012
Foto: Reuters

Paříž - Francouzskou ekonomiku čeká recese. K mezičtvrtletnímu propadu HDP totiž nedojde pouze v období od října do prosince, ale také v prvním kvartálu příštího roku. Informoval o tom francouzský statistický úřad Insee.

V aktuálním čtvrtletí by ve druhé největší ekonomice eurosystému mělo dojít k poklesu HDP o 0,2 procenta, v příštích třech měsících se pak růst mezičtvrtletně zhorší o 0,1 procenta. O recesi se přitom mluví, když dojde k propadu dvě čtvrtletí po sobě.

Firmy snižují investice

Za zhoršeným výhledem stojí podle statistiků současná situace v zadlužené eurozóně. Kvůli strachu z dalšího vývoje podniky ořezávají investice (ve třetím čtvrtletí 2011 klesly o 0,3 procenta) a snižují počet pracovních míst. Nezaměstnanost by v polovině příštího roku měla dosáhnout 10 procent.

Stávající situace logicky vede k poklesu spotřeby domácností - ta je přitom v zemích EU hlavním motorem hrubého domácího produktu.

Ekonomové proto již zmiňují, že stávající dva ozdravné balíčky nebudou stačit a vláda bude muset vytvořit další. K tomu by ovšem mělo dojít až po prezidentských volbách, které Francii na jaře 2012 čekají.

Důvod měnit rating není, myslí si ministr

Sarkozyho kabinet dříve odhadoval, že v prvním čtvrtletí 2012 poroste ekonomika o 0,5 až o jedno procento.

Aby byl průměrný roční růst HDP v příštím roce dosáhl stanového cíle 1 procento, muselo by podle agentury Bloomberg dojít k posílení HDP o 1,3 procenta ve třetím i ve čtvrtém kvartálu.

Zpomalení ekonomiky ale Francii pravděpodobně znemožní osekat rozpočtový deficit z 5,7 procenta HDP na 3 procenta požadované Maastrichtskými kritérii.

Jak tamní ministr financí Francois Baroin uvedl, obavy, že by negativní očekávání mělo vliv na rating dluhopisů francouzské vlády, jsou liché. "Odpověď na otázku, zda se jedná o spolehlivou investici, je Ano!," komentuje ministr.

Zachování nejvyššího možného ratingu je pro francouzské politiky klíčové. Středopravicový kabinet dokonce nedávno zdůraznil, že zachování hodnocení "AAA" se stane jeho hlavním politickým cílem.

Přestřelky s Británií pokračují

Francouzský ministr financí se v pátek zároveň pustil do kritiky Velké Británie, jejíž situaci označil za zajímavou. "Co se týká ekonomiky, člověk je teď raději Francouzem než Britem," uvedl v rozhovoru pro rádio Europe 1.

Pokračuje tak ve slovní přestřelce, kterou spustil ve čtvrtek guvernér Bank of France Christian Noyer. "Pokud budou agentury uvažovat o zhoršení ratingu, měly by začít u Spojeného království, které má větší deficity, více dluhů, vyšší inflaci, nižší růst a klesající zájem o úvěry," komentoval bankéř.

Britský kabinet se proti tomuto nařčení ostře ohradil s tím, že trh si asi myslí něco jiného. Tamní politici tak připomínají, že zájem investorů o britské dluhopisy v posledním týdnu roste, zatím co výnosy z francouzských dluhopisů se nadále zvyšují.

 

 

Právě se děje

Další zprávy