Ratingové agentury na pranýři, kritika zní z Francie

Ekonomika Ekonomika
15. 12. 2011 8:17
Agentury jednají politicky, zlobí se šéf francouzské centrální banky
Sídlo ratingové agentury Standard and Poor's v New Yorku.
Sídlo ratingové agentury Standard and Poor's v New Yorku. | Foto: Reuters

Paříž - Ratingové agentury se staly terčem další kritiky. Nejnověji se do nich pustil šéf francouzské centrální banky a člen bankovní rady Evropské centrální banky Christian Noyer.

V rozhovoru pro list Le Télégramme de Brest prohlásil, že jednají spíše z politického než z ekonomického hlediska.

Reagoval tak na zhoršení ratingu Francie z nejvyššího stupně AAA. "Nezdá se mi, že by snížení bylo oprávněné, pokud zvážíme ekonomické základy," uvedl Noyer.

"Jinak by museli začít snižováním Británie, která má vyšší deficit, dluh, inflaci a nižší růst než my a kde prudce klesají úvěry," míní.

Kritika summitu

Vyslovil rovněž otázku, zda využívání ratingových agentur pro orientaci investorů má stále svoji platnost.

"Upřímně řečeno, agentury se staly nepochopitelnými a iracionálními. Hrozí i v případě, že státy přijaly silné a pozitivní rozhodnutí," citovala ho agentura. "Bylo by možné říct, že používání agentur jako průvodců pro investory již dlouho nemá platnost."

Ratingové agentury dohodu o zpřísnění fiskálních pravidel, jejíž návrh země eurozóny na pátečním summitu přijaly, označily za nedostatečnou.

Například Standard & Poor's uvedla, že zváží, zda nesníží v příštích dnech hodnocení úvěrové spolehlivosti zemí eurozóny. Agentura Moody's přezkoumá rating zemí eurozóny v prvním čtvrtletí příštího roku.

Třetí hlavní agentura Fitch uvedla, že summit neposkytl žádné komplexní řešení dluhové krize, což krizi eurozóny prodlouží a zvyšuje tlak na snížení ratingů zemí eura.

Narušená důvěryhodnost

Kritická slova na adresu agentur se přitom v posledních měsících množí. Jejich důvěryhodnost narušily i nedávné úniky informací.

Například již zmíněné agentuře Standard & Poor's, která pohrozila snížením ratingu patnácti zemím eurozóny včetně Německa a Francie, totiž unikly informace o hodiny dříve, než je oficiálně sama zveřejnila.

 

Právě se děje

Další zprávy