Euro padá vůči dolaru kvůli strachu ze snížení ratingu

ČTK ČTK
13. 12. 2011 18:18
Pomůžeme, jen když to udělají i ostatní, říká německá centrální banka
Logo eura. Ilustrační snímek.
Logo eura. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Londýn - Evropská měna v úterý na devizových trzích klesá a vůči dolaru se propadla nejníže za 11 měsíců. Za ztrátami stojí obavy ze snížení ratingu zemí eurozóny.

V 17:45 středoevropského času oslabilo euro vůči dolaru  o 0,72 procenta na 1,3092 USD a k jenu kleslo o 0,75 procenta na 101,96 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se téměř nezměnil, činil 77,86 JPY, napsala agentura Reuters.

Summit zemí Evropské unie nepřinesl pro trhy očekávané výsledky a neobnovil důvěru investorů v euro. Evropská centrální banka navíc nepotvrdila očekávání, že by chtěla masivně nakupovat dluhopisy zemí eurozóny.

Ratingová agentura Moody's Investors Services v pondělí uvedla, že v prvním čtvrtletí příštího roku hodlá přezkoumat rating všech 27 členů EU.

Další agentura Fitch oznámila, že tlak na ratingy zemí po summitu, který nepřinesl komplexní řešení krize, stoupl. Třetí z agentur, Standard & Poor's, již minulý týden varovala před možným snížením hodnocení 15 členů eurozóny i záchranného fondu EFSF.

Pomůžeme, jen když to udělají i ostatní

Ztráty eura prohloubily zprávy ze zdrojů, podle kterých německá kancléřka Angela Merkelová odmítá návrhy na zvýšení finančních limitů evropského záchranného fondu ESM. Ten má nahradit v příštím roce současný fond EFSF.

Současně se objevila zpráva, že německá centrální banka Deutsche Bundesbank bude ochotna přispět k navýšení zdrojů Mezinárodního měnového fondu na pomoc zemím eurozóny ohroženým dluhovou krizí, jen když totéž udělají nejen ostatní země Evropské unie, ale i další země světa.

Uvádí se to v dopise nejvyšších činitelů Bundesbanky německému ministru financí Wolfgangu Schäublemu, jehož obsah získala agentura Reuters

 

Právě se děje

Další zprávy