Brusel: Švýcarsku hrozí energetická izolace

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 12. 2011 12:16
když Švýcarsko nevstoupí na jednotný trh s elektřinou, stane se osamělým ostrůvkem, varuje Brusel
JE Goesgen má reaktor PWR (Pressurized Water Reactor). Tedy tepelný, tlakový reaktor, moderovaný i chlazený obyčejnou vodou.
JE Goesgen má reaktor PWR (Pressurized Water Reactor). Tedy tepelný, tlakový reaktor, moderovaný i chlazený obyčejnou vodou. | Foto: Reuters

Brusel - Švýcarsku hrozí energetická izolace, pokud nevstoupí na evropský trh s elektřinou, varuje úředník z Bruselu. Zprávu přinesl server EurActiv.

"Švýcarsko se po roce 2015 může stát osamoceným ostrůvkem na evropském energetickém trhu. A to jen proto, že se na něj zatím nevztahují předpisy Evropské rady," uvedl minulý týden Jean Arnold Vinois z Generálního ředitelství pro energii a dopravu Evropské komise.

Unie chce sjednotit trh

Ten také tvrdí, že izolaci se středoevropská země vyhne, pokud se stane součástí jednotného trhu EU s elektřinou.

Dokonce se pak podle zástupců Unie může stát jedním z nejdůležitějších uzlů pro skladování elektřiny. Země má totiž výhodnou pozici v centru kontinentu, kvalitní infrastrukturu a pružnou kapacitu pro výrobu vodní energie.

Zatím však rozhovory o sjednocení pravidel, které mezi EU a Švýcarskem trvají od roku 2007, končí neúspěchem - ačkoliv se původně očekávalo, že se jednání završí ještě letos.

"Cílem dohody je harmonizovat pravidla provozovatelů v Unii a Švýcarsku Brusel se chce dohodnout se Švýcarskem na společných pravidlech pro urovnávání sporů a na revizi státní podpory pro obnovitelné zdroje energie," uvedlo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR na počátku tohoto roku.

Švýcarsko: S Evropou spolupracujeme dostatečně

Thomas Tillwicks, který je členem představenstva švýcarského Operátora trhu s elektřinou, ale tvrzení, že země riskuje energetickou izolaci, důrazně popírá. Připomíná, že švýcarskou sítí se přepravuje 11 procent všech přeshraničních toků elektřiny v Evropě.

"Švýcarsko a Evropská unie jsou propojené a součástí jednoho systému," komentuje Tillwicks.

Zástupci EU ale věří, že by se Švýcarsko mělo zapojit více.

Jak Vinois v Bruselu prohlásil, například Norsko na sjednocení trhu s elektřinou přistoupilo už dávno a dohoda se zeměmi Balkánu, s Ukrajinou a Moldávií má začít platit do roku 2015.

Úředník svůj soud zobecnil

Později však Vinois své původní tvrzení zmírnil. Když jej EurActiv požádal, aby své věty o izolovaném ostrově lépe vysvětlil, řekl, že měl na mysli obecně jakýkoliv region, který postrádá dobré vazby s EU.

"Toto není případ Švýcarska, to je se zbytkem Unie propojené dostatečně," vyvrátil své původní prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy