Rozhovor: Němce z Česka vyhánějí neprůhledné zakázky

Radim Klekner Radim Klekner
11. 12. 2011 19:01
Slovensko je pro investory atraktivnější, řekl Aktuálně.cz Bernard Bauer
V případě mladoboleslavské Škody němečtí podnikatelé svých investic nelitují.
V případě mladoboleslavské Škody němečtí podnikatelé svých investic nelitují. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Podle průzkumu Česko-německé hospodářské a průmyslové komory by třicet procent německých podnikatelů v případě, že by se mělo znovu rozhodovat, v které zemi rozjedou svůj byznys, své investice umístilo jinde než v České republice.

Výkonný člen představenstva komory Bernard Bauer v rozhovoru pro Aktuálně.cz vysvětlil, že Němcům vadí hlavně nedostatek právních jistot a malá transparentnost provázející veřejné zakázky.

A.cz: Jak spokojeni jsou němečtí podnikatelé s podmínkami, které jim Česko nabízí?

Němečtí podnikatelé jsou v České republice stále velmi spokojeni. V žádné jiné zemi regionu nejsou tak aktivní. Objem obchodu mezi Spolkovou republikou a ČR představuje více než 55 miliard eur. Podle našich průzkumů ale přesto existují jistá rizika, která ohrožují atraktivitu Česka jako země, kam směřují německé investice.

A.cz: Co tedy kritizují na Česku jako zemi, kde se rozhodli podnikat?

Roste vám rychle konkurence a zejména Slovensko připadá německým investorům čím dál víc atraktivní. Dokonce v tomto ohledu předhonilo i Českou republiku. Zatímco loni udávalo "jen" dvacet procent německých podnikatelů, že by příště investovali jinde než v Česku, letos to bylo již třicet procent.

Firmy se domáhají především větších právních jistot, oznámení data pro zavedení eura, více transparentnosti při zadávání veřejných zakázek a také více praxe v procesu vzdělávání.

Nedostatečná právní ochrana

A.cz: Někteří podnikatelé si stěžují, že je v Česku velmi obtížné přimět obchodního partnera, aby dostál svým závazkům - zejména co se týče finančních záležitostí...

To se zcela nepochybně týká některých jednotlivých případů. Na neseriózní obchodní partnery je ostatně možné narazit všude na světě. Rozhodující je ale to, zda existuje institucionální a právní rámec, který takovéto jednání nějak postihuje, nebo zda je naopak zvýhodňuje.

A.cz: Za vykonané práce kupříkladu české subjekty řádně neplatí, zadané práce nejsou českými subdodavateli náležitě vykonávány, navíc často ne ve sjednaném rozsahu…

Tohle jsou podle mne opravdu jen ojedinělé případy. Němečtí podnikatelé nicméně upozorňují již řadu let na problém nedostatečné právní ochrany. Soudní procesy se táhnou neúměrně dlouho a jejich výsledek lze jen těžko předvídat.

Na to, jak dělat byznys a co vše je v něm možné a nemožné, existuje řada názorů...
Na to, jak dělat byznys a co vše je v něm možné a nemožné, existuje řada názorů... | Foto: Aktuálně.cz

Vysoká je také fluktuace v justičních orgánech a policejním aparátu. To může být jeden z důvodů, proč je porušování práva ne vždy důsledně trestáno. To samozřejmě odrazuje podnikatele, kteří jsou zvyklí na spolehlivý a svižně fungující právní systém.

Zanedbáváte při vzdělávání praxi

A.cz: Jak jsou němečtí podnikatelé spokojeni se svými českými zaměstnanci?

Podle našich průzkumů jsou s kvalifikací, produktivitou a výkonností českých zaměstnanců spokojeni. Zároveň se ale rýsuje narůstající nedostatek mladých kvalifikovaných pracovníků. V posledních letech navíc registrujeme nedostatečnou propojenost vzdělávacího procesu a praxe.

Na prestiži ztrácejí některá tradiční řemeslná a technická povolání a namísto toho je kladen velký důraz na vzdělání zakončené maturitou a vysokoškolským diplomem, přičemž není vždy splněn náležitý poměr kvantity a kvality.

A.cz: Zkuste být konkrétnější...

Potřebuje ČR téměř třicet státních univerzit, když Bavorsko jako jeden z ekonomicky nejúspěšnějších regionů světa jich má s podobným počtem obyvatel jen deset? Produkty z oblasti moderních technologií je třeba nejenom vyvíjet, ale také vyrábět. A k tomu je zapotřebí kvalifikované pracovní síly.

Není realistické, aby většina z pěti milionů Čechů v produktivním věku pracovala v budoucnosti v řídících pozicích nebo jako inženýři či vývojáři jen proto, že budou mít vysokoškolské vzdělání. Ve většině povolání nelze teoretické znalosti bez náležité praxe řádně využít. Německo má nejnižší nezaměstnanost mezi mladými lidmi v Evropě, protože už dlouho má duální vzdělávací systém.

S etikou podnikání v Česku to není, jak známo, zvlášť růžové.
S etikou podnikání v Česku to není, jak známo, zvlášť růžové. | Foto: Aktuálně.cz

Ti, kdo se učí řemeslu, tráví polovinu času ve škole, druhou pak v podnicích, které přebírají část nákladů na jejich vzdělávání, a odlehčují tak státní pokladně. Když dostanou výuční list, nastupují do těchto podniků - odtud také ona nízká nezaměstnanost.

Pro Česko představuje tento duální model proto alternativu a řada německých, ale i českých podniků by se na jeho rozvoji určitě ráda podílela. Je k tomu ale zapotřebí politické podpory "shora". Takováto povolání mohou mimochodem často nabízet i lepší platové podmínky, než jaké by dostaly osoby, které sice mají vysokoškolský diplom, jsou však bez náležité praxe.

A.cz: K nejvážnějším problémům Česka patří korupce. Máte nějaké zprávy od německých podnikatelů, že k určitým zakázkám neměli vůbec přístup, protože je získaly třeba české firmy s náležitými kontakty?

Z našich průzkumů vyplývá, že německé firmy podnikající v ČR, stejně jako další zahraniční podniky, velmi trpí netransparentností veřejných zakázek. Mnozí podnikatelé to považují za vůbec největší slabinu českého podnikatelského prostoru.

A.cz: A jaké zkušenosti mají němečtí podnikatelé s českou "specialitou", tunelováním?

Tajná konta sloužící mimo jiné k daňovým únikům existují téměř všude na světě. Tento druh netransparentnosti jako zástupci česko-německých podnikatelských kruhů rozhodně odmítáme. Daňové úniky stejně jako korupce poškozují hospodářství jako celek a stejně tak i každého jednotlivce.

Nelze přitom vyloučit, že také mezi německými podnikateli v ČR jsou nějaké "černé ovce", o žádném konkrétním případu z posledních let ale nevím.

 

Právě se děje

Další zprávy