Makléř, který připravil UBS o peníze, zůstává ve vazbě

Tereza Holanová Tereza Holanová
22. 11. 2011 15:50
O prodloužení vazby zažádal Adoboliho právník, prý potřebuje na problém více času
Foto: Reuters

Londýn - Bývalý makléř švýcarské banky UBS Kweku Adoboli zůstane ve vazbě další čtyři týdny. Tam ho londýnský soud poslal za největší ztrátu z nepovoleného obchodování v britské historii - škodu pocítila právě UBS.

K dalšímu soudu s jednatřicetiletým držitelem ghanského pasu dojde 20. prosince. O propuštění na kauci podvodník, který od roku 2002 pracoval pro londýnskou divizi UBS, nezažádal.

Jak server Business Week informuje, Adoboli čelí dvěma obviněním z podvodu a dvěma z falšování účetnictví. Za to mu hrozí až deset let za mřížemi.

Právník podvoníka potřebuje více času

Ve vazbě je Adoboli od 15. září, kdy jej UBS obvinila z machinací, které banku stály 2,3 miliardy dolarů (více než 43 miliard korun). Ke ztrátám došlo v rámci futures kontraktů na akciové indexy DAX, S&P 500 a EuroStoxx, které kryl fiktivními příkazy, uvádí švýcarská společnost.

"Potřebujeme více času na to, abychom lépe posoudili, co přesně neblahé ztrátě UBS předcházelo," uvedl Adoboliho právník Patrick Gibbs, který o prodloužení vazby svého klienta také zažádal.

"Dobře, případ odložíme, abyste se vy a vaši právní poradci mohli podívat do materiálů, které nemáte a ani jste neměli," reagoval soudce Alistair McCreath.

V UBS už skandál vedl k rezignaci šéfa Oswalda Grübela. Zástupci banky nyní celou věc vyšetřují.

Případem se nadále zabývají také britští a švýcarští finanční regulátoři, kteří si k tomu najali poradenskou společnost KPMG. Ta zjišťuje, kde došlo k selhání kontrolního mechanismu, kvůli němuž nikdo neautorizované obchody nezachytil.

 

Právě se děje

Další zprávy