Dohoda o dluhu v nedohlednu, rating USA se ale nezměnil

Tereza Holanová Tereza Holanová
22. 11. 2011 10:31
Supervýbor se nedohodl, jak ušetřit, na ratingu se to však neprojevilo. Pouze Fitch chce zhoršit výhled
Foto: Reuters

New York - Ačkoliv se subervýbor amerického Kongresu v pondělí nedohodl, jak zastavit masivní zadlužování, rating USA se nezměnil.

Pouze agentura Fitch, která jako jediná nechala americkým dluhopisům nejvyšší možné hodnocení, naznačila, že změní výhled do budoucna na negativní. To by znamenalo více než poloviční pravděpodobnost, že v nejbližších dvou letech rating USA sníží.

Informovala o tom agentura Reuters.

Američtí zákonodárci v rámci svého pondělního jednání oznámili, že se vzdávají svého úsilí zkrotit v nejbližších deseti letech rostoucí dluh země alespoň o 1,2 bilionu dolarů (22,8 bilionu Kč). Otázka, jak uštřit, se tedy podle Reuters dostane na pořad dne nejdříve v roce 2013 - po příštích prezidentských volbách.

Agentury reagují smířlivě

Podle agentur Standard & Poor´s a Moody´s není aktuální neúspěch důvod k přehodnocení hodnocení USA.

S&P k tomuto kroku přistoupila na počátku srpna, kdy snížila odsavadní vynikající rating o jeden stupeň a výhled do budoucna označila za negativní.

"Neschopnost supervýboru dohodnout se na úsporných krocích, které by stabilizovaly dluh Spojených států, odpovídá nižšímu ratingu, který jsme USA udělili," uvedla společnost ve svém prohlášení.

U Moody´s mají Spojené státy aktuálně rating "AAA", což se nyní nezměnilo.

Zástupci Fitch už v srpnu zmiňovali, že pokud se dvanáctičlenný supervýbor nezvládne dohodnout, promítne se to na hodnocení USA splácet úvěry. Jak ale tehdy agentura uvedla, s nejvyšší pravděpodobností nezmění rating, ale pouze výhled. Ten je aktuálně stabilní, naposledy jej Fitch potvrdila 17. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy