Světové akcie padají. Burza Praha nejníže od jara 2009

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
22. 11. 2011 8:30
Českou burzu táhly dolů Erste Bank a televizní CME, která odepsala více než 11 procent
Ilustrační snímek z frankfurtské burzy
Ilustrační snímek z frankfurtské burzy | Foto: Reuters

Praha/Londýn - Pražská burza v pondělí opětovně oslabila a její hlavní index PX je na nejnižších úrovních od dubna 2009. Stejně prudce oslabily akcie na burzách v celé západní Evropě, jejich hlavní index se tak vrátil na hodnoty ze začátku října.

Evropské burzy v noci na úterý našeho času následovaly i jejich protějšky v USA a Japonsku.

Americké akcie začaly týden oslabením čtvrtý den po sobě a jejich hlavní indexy se propadly o zhruba dvě procenta. Na světové akciové trhy v pondělí opět doléhaly obavy z šíření dluhové krize v eurozóně a novým faktorem byl krach politických jednání o snižování rozpočtového deficitu v USA.

V pádu cen se odráží prohlubující se dluhová krize a nově také varování agentury Moody's, že by Francie mohla přijít o nejvyšší rating na stupni AAA.

Co se dělo v Praze

Český PX odepsal 1,76 procenta na 855,4 bodu. Burzu dolů táhly především akcie rakouské Erste Bank, matky České spořitelny. Cenné papíry mediální společnosti CME, která vlastní televizi Nova propadly o více než 11 procent.

Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžných údajů odepsal asi 3,1 procenta na 921,37 bodu.

"Pražská burza se ani v úvodu nového týdne nedokázala vymanit z červených čísel, která ji provázela všemi seancemi zkráceného týdne předchozího. Celý region opět znervóznily poslední zprávy týkající se vývoje dluhové situace jednotlivých zemí," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Dodal, že lokální trh v pondělí vedly níže opět především finanční tituly v čele s rakouskou Erste Bank, jejíž akcie si pohoršily o 7,84 procenta na 307 korun. Akcie Komerční banky zlevnily mírněji, a to o 1,18 procenta na 3014 korun.

Akcie CME propadly o silných 11,12 procenta na 150,21 koruny. Titul tak podle Kohouta navázal na pokles z minulého týdne, způsobený především sníženým výhledem ze strany agentury Standard & Poor's.

Lepší výhled pro ČEZ

V pondělí nejobchodovanější cenné papíry energetické společnosti ČEZ ztratily 1,42 procenta na 736,50 koruny. Kohout upozornil, že analytici ING u titulu zvýšili doporučení na "koupit" z "držet" s tím, že cílovou cenu snížili na 830 Kč z 875 korun. Argumentují očekáváním lepších výsledků v posledním čtvrtletí roku.

O více než pět procent na 124,49 koruny klesly cenné papíry těžařské firmy NWR Zdeňka Bakaly. Akcie developera Orco ztratily 5,71 procenta na 86,75 koruny a akcie technologické firmy KIT digital odepsaly 5,45 procenta na 191 korun.

Se ziskem uzavřely pouze tři emise. Akcie tabákové firmy Philip Morris přidaly pět procent na 12.076 korun. Rostly také cenné papíry mobilního operátora Telefóniky a petrochemického holdingu Unipetrol.

Objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD dnes vystoupal na téměř 1,237 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy