Německá ekonomika rostla o 2,5 %, pomaleji než loni

ČTK ČTK
15. 11. 2011 10:20
Ve třetím čtvrtletí rostla ekonomika o 0,5 pocenta, v eziročním srovnání o 2,5 procenta
Německá kancléřka Angela Merkelová.
Německá kancléřka Angela Merkelová. | Foto: Reuters

Berlín - Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí podle předběžných a sezonně přepočtených údajů zrychlila růst na 0,5 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad.

Výsledek za druhé čtvrtletí byl ale po zpřesnění dat lepší, než se uvádělo, neboť ekonomika vykázala růst o 0,3 procenta. Předběžné údaje ukazovaly růst hrubého domácího produktu v rozsahu 0,1 procenta.

Výsledek za období červenec až září je v souladu s odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru čekali růst HDP také o půl procenta. V meziročním srovnání však ekonomika zpomalila růst na 2,5 procenta, zatímco ve druhém čtvrtletí růst po revizi dat činil tři procenta.

I to je lepší výsledek, než ukazovala předběžná data. Podle nich ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,8 procenta.

K růstu se vrátila i druhá největší ekonomika

Ve třetím čtvrtletí mírně rostla i druhá nejvtěší ekonomika eurozóny. Francouzský hrubý domácí produkt se v letošním třetím čtvrtletí zvýšil o 0,4 procenta po revidovaném poklesu o 0,1 procenta v předchozích třech měsících. Uvedl to v úterý francouzský statistický úřad INSEE. Dodal, že původně ohlášenou stagnaci ve druhém čtvrtletí opravil na mírný pokles zejména kvůli revizi údajů o průmyslové produkci.

Spotřeba domácností ve třetím čtvrtletí stoupla o 0,3 procenta po propadu o 0,8 procenta ve druhém čtvrtletí. K růstu přispělo oživení poptávky po energii v důsledku chladnějšího počasí. Mírně se zvýšila rovněž poptávka po automobilech, uvedl úřad na svých internetových stránkách.

 

 

Právě se děje

Další zprávy