Telefónica věří, že plán splní. Čísla tomu nenasvědčují

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 11. 2011 10:42
Zisk celé skupiny klesl o 69 procent, v Česku pak o 44 procent
Foto: Telefónica O2

Madrid - Čelní představitelé španělského telekomunikačního obra Telefónicy jsou stále přesvědčeni o tom, že původní vyhlídky na letošní hospodaření se firmě podaří splnit.

Dosažené výsledky za první tři čtvrtletí letošního roku tomu ale příliš nenasvědčují. Firma hospodařila s čistým ziskem 2,73 miliardy eur (asi 69,6 miliardy Kč), což je meziroční propad o 69 procent.

Ve třetím čtvrtletí se Telefónica dokonce propadla do ztráty 429 milionů eur (zhruba 10,9 miliardy Kč), zatímco o rok dříve měla firma zisk 5,1 miliardy eur.

První čtvrtletní ztráta za 9 let

Pro Telefónicu je to první čtvrtletní ztráta za posledních devět let. Jedním z důvodů tohoto výsledku jsou vysoké náklady na výplatu odstupného pro zaměstnance, které firma propustila ve Španělsku. Bylo jich 6500.

Telefónica je podle tržní kapitalizace největší telekomunikační skupinou v eurozóně. Vedle Španělska podniká především v Latinské Americe, několik účastí má ale i v Evropě, například v Česku. Telefónica Czech Republic už ve čtvrtek uvedla, že jí zisk za první tři čtvrtletí klesl asi o 44 procent na 5,8 miliardy korun.

Podmínky jsou náročné

Firma uvedla, že podmínky na trhu jsou teď velmi náročné, management chce ale zůstat u původní dividendové politiky.

Tržby španělského operátora nicméně vzrostly o 5,4 procenta a dosáhly 46,67 miliardy eur (asi 1,2 bilionu Kč). Mírně tak překonaly odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru očekávali nárůst na 46,54 miliardy eur. U čistého zisku Telefónica zklamala, protože trh čekal zisk 3,04 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy