Ekonomika padá do dekády ztrát, větří šéfka MMF

Karel Toman
10. 11. 2011 10:15
Globální ekonomice hrozí sestupná spirála nejistoty a kolapsu, varuje Christine Lagardeová
Foto: Reuters

Peking - Prezidentka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová varovala, že globální ekonomice hrozí pád do "ztracené dekády".

Pokračující dluhová krize v Evropě podle ní vyústila v nejistý výhled pro hospodářství celého světa.

Ztracená dekáda je termín, který se vžil pro pojmenování vleklé stagnace, do které upadlo Japonsko po splasknutí tamní realitní bubliny koncem 80. let a z které se dosud zcela nevzpamatovalo.

Lagardeová ve svém proslovu v Pekingu prohlásila, že snahy o řešení krize sice jdou dobrým směrem, ale pro návrat důvěry na finanční trhy je potřeba udělat víc.

Svět musí jednat odvážně a společně

"Chápeme, že pokud nebudeme jednat odvážně a pokud nebudeme jednat společně, ekonomika celého světa riskuje sestupnou spirálu nejistoty, finanční nestability a možného kolapsu globální poptávky," citovala Lagardeovou BBC.

"Mohlo by nám hrozit to, co někteří komentátoři už teď nazývají ztracenou dekádou," dodala.

Její poznámky přicházejí v době, kdy se dluhová krize rozšiřuje z periférie eurozóny na její největší členy, především Itálii. Zároveň však také panují obavy o hospodářský růst USA, který se nedaří výrazněji oživit, a kde panuje nebývale vysoká nezaměstnanost.

Kombinace těchto dvou faktorů bude mít podle Lagardeové nepříznivý vliv na celý svět.

Mraky na obzoru už má i Čína

"Na obzoru se zjevně rýsují mraky. Konkrétně na obzoru rozvinutých ekonomik a obzvlášť v Evropské unii a Spojených státech," řekla Lagardeová.

EU a USA jsou přitom dvě největší odbytiště pro Asii, takže vyhlídky nejsou dobré ani pro její dosud raketový růst. Začíná se to projevovat už i v číslech.

Index nových zakázek v Číně v říjnu poklesl na 50,5 oproti 51,3 bodům ze září. Zpomalení Číny by při stagnujících ekonomikách Západu znamenalo pro globální růst poslední ránu.

Lagardeová proto apelovala na Čínu, aby svou exportně orientovanou ekonomiku začala více pohánět domácí spotřebou, a posunula se tak na dlouhodobě udržitelnou dráhu růstu. Peking k tomu podle ní musí dovolit rychleji zhodnotit svou měnu. To po Číně už dlouho žádají hlavně USA.

 

Právě se děje

Další zprávy