100 tisíc letenek zdarma. Qantas odškodňují za stávku

ČTK ČTK
6. 11. 2011 10:20
Australská letecká společnost rušila lety kvůli stávkám zaměstnanců
Letadlo společnosti Qantas, které bylo kvůli vzniklému otvoru v trupu nuceno nouzově přistát na letišti v Manile
Letadlo společnosti Qantas, které bylo kvůli vzniklému otvoru v trupu nuceno nouzově přistát na letišti v Manile | Foto: Reuters

Sydney - Australská letecká společnost Qantas dnes oznámila výdej 100 tisíc letenek zdarma, jako odškodnění zákazníků po stávce, která minulý víkend zastavila veškeré lety Qantas.

Aerolinky zrušily minulou sobotu veškeré domácí a zahraniční lety kvůli týdny trvajícím stávkám zaměstnanců.

Spory vedení společnosti a odborů týkající se restrukturalizace společnosti zablokovaly na letištích v Asii, Evropě a Spojených státech 70 tisíc klientů společnosti.

Ředitel Qantas Alan Joyce dnes v návaznosti na to nabídl cestujícím zdarma zpáteční letenku z Austrálie na Nový Zéland. Celkové náklady na 100 tisíc takových letenek se vyšplhají podle odhadu na 20 milionů australských dolarů (375 milionů korun).

Vláda z obav o hospodářský pokles kvůli zastavené aktivitě aerolinek Qantas vytvořila zvláštní arbitrážní soud. Ten v pondělí společnosti nařídil, aby zrušila odstávku letadel zavedenou v sobotu a obnovila lety. Současně zakázal odborům pokračovat v nátlakových akcích proti vedení, a to včetně stávek. Soud rovněž poskytl oběma stranám 21 dní na vyřešení jejich sporu kvůli mzdám a pracovním podmínkám. Pokud dohodu neuzavřou, bude nařízena arbitráž.

Qantas si po skončení stávky dala za cíl kompenzovat klientům nepříjemnosti. "Tato nabídka letenek je jednou z iniciativ, kterou jsme spustili jako omluvu a nyní přejdeme do stabilního období," prohlásila dnes společnost. Letenky jsou platné dva roky počínaje 14. prosincem. Nabídka je k dispozici na webových stránkách aerolinek.

Odbory pilotů potvrdily, že společnost ztratí jednoho pilota za den, vzhledem k platovým podmínkám u konkurenčních leteckých společností. "Bylo by výhodnější jednat a pracovat se svými zaměstnanci, než věnovat miliony dolarů na programy pro veřejnost a uklidňování rozčilených klientů," prohlásili piloti. Zároveň zvažují, jakým způsobem podat stížnost proti zákazu stávek.

Technici, pozemní personál a piloti společnosti požadují zvýšení platů a protestují proti plánu přesunu aktivit Qantas, která se chce více soustředit na asijsko-pacifický region.

Radikální rozhodnutí vedení Qantas před osmi dny šokovalo odbory, ale také některé politiky. Některá australská média označila šéfa aerolinek za nejvíce nenáviděného muže Austrálie, připomíná AFP.

Alan Joyce v reakci na negativní ohlasy vysvětlil, že nová strategie má za cíl lépe zajistit budoucnost aerolinek, jejichž zahraniční část je ve ztrátě. Minulé pondělí pak ratingová agentura Moody´s oznámila, že zvažuje přehodnocení dlouhodobého ratingu Qantas, tedy snížení současné známky Baa2.

 

Právě se děje

Další zprávy