Summit G20 bude řešit zpomalení ekonomiky i Řecko

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 11. 2011 13:25
Hlavním tématem summitu budou potíže eurozóny, ale i ceny potravin
Květnové defilé filmových hvězd vystřídá v listopadu v Cannes summit státníků.
Květnové defilé filmových hvězd vystřídá v listopadu v Cannes summit státníků. | Foto: Reuters

Cannes - Podpora světové ekonomiky bude hlavním tématem setkání zástupců rozvinutých a rozvojových zemí G20 ve francouzském Cannes. Nová témata ale na summit, který bude pobřežní město hostit ve čtvrtek a v pátek, vnese i poslední dění kolem Řecka.

Řecký premiér totiž v úterý oznámil, že o druhém záchranném programu budou v referendu rozhodovat sami Řekové.

Členové eurozóny se minulý týden dohodli na několika opatřeních, která mají zabránit dalšímu šíření dluhové krize. Klíčová je dohoda o snížení řeckého státního dluhu a o posílení efektivity evropského záchranného fondu EFSF. Je ale otázkou, do jaké míry bude možné tyto dohody realizovat, když v případě referenda Řecko pomoc možná odmítne.

Jedním z hlavních témat ale i nadále zůstane výrazné zpomalení vývoje evropské i světové ekonomiky. Ten potvrdila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, když pro příští rok odhadla tempo růstu eurozóny na 0,3 procenta namísto květnového dvouprocentního odhadu.

Záchranný program potřebuje další země

Prudké zpomalení tempa růstu ohrožuje plány, s nimiž eurozóna počítá při řešení krize. Je tudíž pravděpodobné, že Evropa bude chtít na summitu přesvědčit některé země, aby jí těžké období pomohly překlenout a zapojily se do záchranného programu eurozóny. Kapacitu k takovému kroku má hlavně Čína, neboť má vysoké devizové rezervy a má i ekonomický zájem na tom, aby Evropa prosperovala.

Schůzka ale bude vedle horkých témat řešit i riziko dalšího růstu cen potravin a dopady vysokých cen na nejchudší země. Světová banka skupinu G20 vyzvala, aby na schůzce hledala způsoby, jak se s růstem cen potravin vypořádat a jak se vyvarovat jejich nadměrnému kolísání. Koš základních potravin sice v září mírně zlevnil, proti loňsku je ale stále dražší asi o 19 procent.

Skupinu G20 tvoří klíčové světové ekonomiky, a to jak rozvinuté, tak rozvojové. Vedle zemí G7 do G20 patří hlavně Rusko, Čína, Indie či Brazílie.

 

Právě se děje

Další zprávy