Sony se dostala do ztráty. Její televize se neprodávají

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 11. 2011 9:02
Sony se nedaří prodávat televizory a korejská a americká konkurence je stále silnější
Foto: Jiří Kropáček

Tokio - Sony se dostala do červených čísel a zůstane tam přinejmenším do března příštího roku. Firma informovala, že v posledním čtvrtletí se tento přední světový výrobce elektroniky dostala do ztráty a zveřejnila výrazně nižší odhad celoročního zisku než dosud plánovala.

Jedním z důvodů nečekané čtvrtletní ztráty jsou záplavy v Thajsku. Ty narušily zejména výrobu fotoaparátů. 

Na provozní úrovni Sony utrpěla za čtvrtletí do konce září ztrátu 1,6 miliardy jenů (37,5 miliardy Kč) proti zisku 68,7 miliardy JPY o rok dříve. Analytici čekali v průměru zisk 40 miliard jenů. Čistá ztráta firmy dosáhla 27 miliard jenů.

Neprodávají se televizory, Samsung je stále silnější...

Problémů má Sony více. Například se jí nedaří prodávat televizory v USA a Evropě a dolů ji sráží i silný kurz jenu. Kromě toho se jí nedaří nalézt takové produkty, kterými by mohla reagovat na stále silnější Samsung a Aple. Televizorů prodá letos o deset procent méně než plánovala, tedy přibližně 20 milionů kusů.

Výhled celoročního provozního zisku snížila Sony o plných 90 procent na 20 miliard jenů. V čistém vyjádření čeká ztrátu 90 miliard jenů proti dosavadnímu odhadu zisku 60 miliard JPY.

Sony je další velkou japonskou společností, která v posledních dnech kvůli silnému jenu, dopadům záplav v Thajsku na produkci a slabé poptávce v USA a Evropě oznámila špatné čtvrtletní výsledky. Nepříznivé zprávy přišly i od automobilky Honda, elektronické skupiny Panasonic, banky Nomura nebo výrobce herních konzol Nintendo.

 

Právě se děje

Další zprávy