Němci vyšetřují chybu, kterou zbohatli o 55 miliard eur

Karel Toman
31. 10. 2011 15:50
Účetní chyba kolem znárodněné hypoteční banky sníží dluh země o 2,6 procenta

Berlín - Německo je od minulého pátku bohatší o 55 miliard eur.

Správce finančních institucí zachráněných německou vládou během finanční krize z roku 2008 totiž zjistil, že v případě znárodněné Hypo Real Estate udělal astronomickou účetní chybu. Ta teď sníží dluh země mířící letos k úrovni 81,1 procenta HDP celkem o 2,6 procenta, uvedla agentura AP.

Stále přitom není zcela jasno, jak k chybě a jejímu odhalení došlo.

"Velmi otravná chyba"

"Pracujeme na plné obrátky, abychom vyjasnili tuto záležitost. Bereme to velmi vážně a není pochyb o tom, že je to, řečeno zdvořile, velmi otravné," řekl mluvčí německého ministerstva financí  Martin Kotthaus.

"Mám už první představy o tom, k čemu mohlo dojít," řekl, aniž by ale z vyšetřování poskytl jakékoliv detaily.

Hypo Real byla nejznámější německou obětí finanční krize v Německu. K nakládáním s majetkem takto poničeným finanční krizí zřídila německá vláda "špatnou banku" FMS Wermanagment, kam se toxická aktiva nalévala. Právě FMS v pátek chybu ve výpočtech přiznala.

Hypo průšvih

Do potíží se banka dostala poté, co 15.září 2008 padla investiční banka Lehmann Brothers. Německá vláda pak Hypo roku 2009 znárodnila.

Vloni Hypo Real převedlo do záchranné "špatné banky" celková aktiva za 173 miliard. Chyba se mohla odehrát mimo jiné v oceňování těchto aktiv.

 

Právě se děje

Další zprávy