Za řešení řecké krize kritizuje Unii 75 procent Čechů

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 10. 2011 11:40
Čtyři z pěti Čechů se bojí, že problémy Řecka zasáhnou i naši ekonomiku
Foto: Petr Vyoral

Praha - Se způsobem, jakým Evropská unie řeší krizi v Řecku, nesouhlasí téměř tři čtvrtiny Čechů. Vyplývá to z šetření agentury STEM.

Na otázku, zda s přístupem EU k řeckým problémům souhlasí, odpovědělo záporně 73 procent respondentů. Z toho 43 procent lidí řeklo, že nesouhlasí "spíše", zbytek pak, že "určitě". Plnou podporu mají kroky evropských lídrů pouze u tří procent dotázaných.

Vyřešit dluhovou krizi Řecka se zástupci Evropské měnové unie snaží již od jara 2010. Tehdy se dohodli, že Řecko podpoří finanční inkreci ve výši 110 miliard euro. Tuto částku by mělo Řecko postupně dostat do konce roku 2012, ale pouze pod podmínkou tvrdých vládních škrtů.

Na posledním krizovém summitu se lídři eurozóny rovněž dohodli, že banky v EU odepíší zhruba polovinu řeckých dluhů. Ten se tak sníží na polovinu.

Poslední rozhodnutí, jak situaci v Řecku uklidnit, ovšem v době provedení výzkumu nebylo ještě známé.

Nejméně Unii kritizují voliči TOP 09

Čtyři z pěti Čechů si také myslí, že současné problémy v Řecku zasáhnout i českou ekonomiku, ačkoliv není součástí měnové unie.

"Tyto názory jsou sdíleny prakticky univerzálně, výrazně je neovlivňuje věk, vzdělání ani stranické preference," komentují autoři šetření.

Pesimismus převládá zvláště u voličů KSČM, nejméně kritik k přístupu EU naopak zaznělo od voličů TOP 09.

Jak Češi vnímají krizi v Řecku a způsob, jakým ji Evropa řeší, STEM zjišťoval v polovině října. Výzkum trval osm dní, na otázky odpovídalo 1277 respondentů.

 

Právě se děje

Další zprávy