Samsung předběhl Apple, prodal nejvíce smartphonů

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 10. 2011 21:51
Ve srovnání s loňským rokem jihokorejská firma zvýšila prodeje na čtyřnásobek

Soul - Samsung ve třetím čtvrtletí předběhl Apple v prodeji chytrých telefonů. Dostal se tak na první místo ve světě, vyplývá z šetření Strategy Analytics.

Od července do konce září jihokorejská skupina prodala 27,8 milionu chytrých telefonů, tedy je o 10,7 milionu více, než jeho největší rival Apple. Meziročně Samsung počet prodaných smartphonů zvýšil zhruba na čtyřnásobek.

Zájem o chytré telefony roste

Celkový prodej telefonů představoval 36 procent příjmů společnosti a více než polovinu provozního zisku firmy. Chytré telefony se přitom na tržbách této divize podílely zhruba třetinou. Na provozním zisku měly prodeje smartphonů podle analytiků podíl 80 procent.

Čistý zisk společnosti činil 3,44 bilionu wonů (54,8 miliardy Kč). Tržby činily 41,27 bilionu (657 miliard Kč) wonů, což je meziročně o tři procenta více.

Na třetím místě, co do počtu prodaných smartphonů, skončila Nokia s 16,8 milionu prodaných kusů.

Celosvětově se ve třetím čtvrtletí prodalo o 44 procent více smartphonů, než ve stejném období v roce 2010. Analytici odhadují, že celkem si chytrý telefon nakoupilo 117 milionů zákazníků.

Na prvním místě se předchozí tahoun Apple udržel pouze tři měsíce. Jeho prodeje podle analytiků v posledním čtvrtletí rostly pomaleji, protože zákazníci vyčkávali na nový iPhone 4S, komentuje server BBC.

Právě v oblasti smartphonů Samsung se svým americkým konkurentem od jara bojuje o zákazníky. Od dubna tohoto roku vedou obě společnosti právní spory. Apple již dosáhl tomu, že se tablety Galaxy S2 od Samsungu nesmí prodávat v Německu, Nizozemsku a Austrálii. Důvodem je jeho údajná podobnost s výrobky iPhone a iPad.

V souvislosti s prodejem chytrých telefonů vzniklo také napětí mezi Apple a skupinou Google, která hlavním konkurentům Applu dodává operační systém Android. Zakladatel Applu Steve Jobs v biografii, která po jeho smrti vyšla, dokonce Googlu slibuje, že jej kvůli Androidu zničí.

Prodej čipů stáhl celkový zisk

Podle zprávy, kterou Samsung v pátek vydal, se celkový zisk společnosti ve třetím kvartálu snížil o 23 procent.

"Silný nárůst poptávky po mobilních telefonech zbrzdily nízké tržby z prodeje paměťových čipů," uvádí BBC. Čipy přitom tradičně představují hlavní zdroj zisku firmy. Samsung za ně utržil o více než polovinu nižší částku než loni, podle zástupců společnosti za to může především globální pokles cen čipů.

Dobré výsledky ovšem očekává Samsung i v poslední části roku. Poptávka po chytrých telefonech zůstane podle zástupců skupiny nadále vysoká, na svůj tradiční vrchol se v období Vánoc dostane i prodej ostatní elektroniky.

Jak ale agentura Reuters upozorňuje, pro firmu bude těžší udržet se na prvním místě v prodeji smartphonů - vzhledem k vysokému zájmu o nový iPhone od Applu. Toho se podle informací Applu prodaly pouze za první tři dny čtyři miliony.

 

Právě se děje

Další zprávy