Euro natažené na skřipec. Schůzka ministrů byla zrušena

ČTK ČTK
25. 10. 2011 18:20
Polsko nečekaně zrušilo schůzku Ecofinu k dluhové krizi. Kurs eura vzápětí klesl
Logo eura. Ilustrační snímek.
Logo eura. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Varšava, Brusel - Evropští lídři natahují finanční trhy na skřipec.

Polské předsednictví EU zrušilo den před klíčovým rozhodnutím o osudu dluhové krize v Evropě mimořádnou schůzku ministrů financí zemí EU, která se plánovala na středu ještě před večerními summity EU a eurozóny.

Na nich by evropští lídři chtěli dokončit komplexní plán pro boj s šířením dluhové krize. Bližší důvody tohoto kroku předsednictví oficiálně nesdělilo.

Bezprostředně po zprávě o zrušení schůzky euro sestoupilo z šestitýdenního maxima vůči dolaru. "Máme tendenci se domnívat, že zrušení schůzky ministrů financí EU znamená další zdržení," uvedla analytička Kathy Lienová ze společnosti GFT. "Objevily se nicméně také zprávy, že dohoda o rekapitalizaci bank a posílení záchranného fondu eurozóny je blízko," dodala.

K poklesu eura přispělo rovněž prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové, že Německo je proti návrhu, aby lídři eurozóny vyzvali Evropskou centrální banku k pokračování v nákupech státních dluhopisů na sekundárních trzích.

S napětím očekávaná dohoda na zvládnutí krize by měla obsahovat plány na rekapitalizaci evropských bank, masivnější odepsání řeckých dluhů soukromými investory či posílení záchranného fondu eurozóny EFSF. Významnou roli hraje i to, zda a případně jakou roli by měla v tomto protikrizovém úsilí hrát Evropská centrální banka (ECB).

Podle diplomatů i mediálních zpráv prý polský ministr financí Jacek Rostowski, který by jednání ministrů financí EU musel svolat, zaslal dopis šéfovi euroskupiny Jeanu-Claudu Junckerovi. V něm naznačil, že důvodem zrušení schůzky je, že není dohoda na klíčových věcech.

Podle blogu Financial Times se v dopise píše, že podle Rostowského nemusí být celý balík do středy hotov. "Pokud je to tak, předsednictví by muselo odsunout zasedání Ecofinu o den či dva," cituje blog z dopisu.

Britské sdružení Open Europe na twitteru napsalo: "Žádné setkání ministrů financí ve středu, žádná dohoda na EFSF, roli ECB či odepsání řeckých dluhů. Bude to zajímavý summitový den."

Problém s krizí má primárně eurozóna, dopady ale mají a mohou mít v budoucnu zásadní vliv na celou unii. Původní plán byl takový, že balík schválí summit eurozóny. Hlavně Britové, k nimž se připojili i Poláci, ale na nedělním summitu EU prosadili, aby se ve středu konal kromě vrcholné schůzky eurozóny i summit celé "sedmadvacítky".

 

Právě se děje

Další zprávy