Berlusconiho vládu může položit reforma důchodů

Radim Klekner Radim Klekner
25. 10. 2011 19:55
Berlusconiho kabinet se opět otřásá v základech
Berlusconimu hrozí pád. Pokolikáté už?
Berlusconimu hrozí pád. Pokolikáté už? | Foto: Reuters

Řím - Předminulý pátek přestála vláda premiéra Silvia Berlusconiho jen velmi těsně hlasování o důvěře. Teď hrozí jeho kabinetu nový rozkol a zemi předčasné volby.

Protievropská Liga severu ministra pro regionální reformu Umberta Bossiho totiž oznámila, že nepodpoří připravovanou reformu penzí. Italové by podle ní měli napříště odcházet do důchodu ne v pětašedesáti, jak zní poslední legislativní úprava, nýbrž ještě o dva roky později.

Liga severu hraje v Itálii po dlouhá léta stejnou úlohu jako Strana pro svobodu známého nizozemského kritika islámu Geerta Wilderse. Brnká na xenofobní notu, vede ostrou kampaň proti přistěhovalcům, zároveň ale prosazuje politiku nakloněnou širokým lidovým masám, založenou na rozsáhlých sociálních programech.

Reforma penzí je součástí úsporného baličku, který se nyní snaží protlačit ve vládě i parlamentu ministr financí Giulio Tremonti. Balíček musí Itálie schválit do středy, kdy se v Bruselu koná závěrečné kolo summitu, na němž se má rozhodnout o dalších opatřeních, jež mají zmírnit krizi eurozóny.

"Vláda je ohrožena," citovala Bossiho agentura Reuters. "Současná situace je velmi nebezpečná, prožíváme dramatické chvíle." Namísto úřednického kabinetu, k němuž by byl v případě potřeby ochoten se uchýlit premiér, navrhuje Bossi právě předčasné volby.

Prosaďte úspory, naléhá EU

Zadluženost Itálie se vyšplhala na úroveň 120 procent hrubého domácího produktu a hrozí, že země přestane být schopna své dluhy splácet.

Na italského premiéra nejvíce tlačí francouzský prezident Sarkozy a německá kancléřka Merkelová
Na italského premiéra nejvíce tlačí francouzský prezident Sarkozy a německá kancléřka Merkelová | Foto: Reuters

Eurozóna by pak, tak jako v případě Řecka, Portugalska a Irska, musela vládě v Římě pomoci masivním úvěrem od Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

Garance by přitom měl poskytnout Evropský fond finanční stability (EFSF) schválený definitivně zeměmi eurozóny tento měsíc. Problém spočívá ale v tom, že zatímco řecký dluh představuje okolo 350 miliard eur, ten italský se pohybuje na úrovni téměř dvou bilionů.

Stávající unijní garance ve výši 780 miliard eur, na jejichž základě může nyní fond pomoci zadluženým zemím celkovou částkou 440 miliard eur, by ovšem výši italského zadlužení, pokud by se země dostala pod masivní tlak spekulantů na burzách, nezvládly. Hovoří se o tom, že EFSF by případ nenadálých italských či španělských potíží měl být navýšen až na dva biliony eur.

Italský parlament schválil již v září úsporný balíček ve výši sto miliard eur z pera ministra financí Giulia Tremontiho, vláda ale až doposud nebyla schopna jej náležitě konkretizovat.

A právě to nyní požadují Berlusconiho partneři v EU. Podle německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho musí Itálie liberalizovat svůj pracovní trh, od základu reformovat zoufale neefektivní justici a zajistit dodatečné příjmy do státního rozpočtu.

Kupříkladu posunutím nejvyšší daňové sazby směrem vzhůru.

Zdanit ještě více bohaté navrhoval i Tremonti, Berlusconi, který je třetím nejbohatším mužem v zemi a vede velmi opulentní život, byl ale nakonec proti.

Navýšení odchodu do důchodu je nepřípustné také pro odbory, které hrozí masovými protesty.

V pondělí se Berlusconi, jako již tolikrát v minulosti, omluvil od soudu, který projednává úplatkářskou aféru okolo britského právníka Davida Millse, jemuž italský premiér v 90. letech zaplatil za slib mlčení 600 tisíc eur.

 

Právě se děje

Další zprávy