Věřitelé Řecka doporučili vyplatit další balík peněz

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 10. 2011 13:31
Rozhodující bude víkendový summit Evropské unie a eurozony.
Protesty v Řecku trvají už druhý den, víkendový summit EU má přinést rozřešení, jak to bude s dluhy této země
Protesty v Řecku trvají už druhý den, víkendový summit EU má přinést rozřešení, jak to bude s dluhy této země | Foto: Reuters

Brusel - Mise mezinárodních věřitelů Řecka dokončila hodnotící zprávu a doporučila zemi vyplatit další část záchranného úvěru v objemu osmi miliard eur (asi 199 miliard korun). Uvádí to zpráva inspektorů, z které cituje agentura AP a další média. Zpráva bude v pátek předložena ke schválení ministrům financí zemí euruzóny.

Zpráva ale jinak pro Řecko nedopadla dobře. Věřitelé shledali celou řadu nedostatků, vedle pomalých reforem, přes neschopnost Atén dosáhnout nižších nákladů na obsluhu dluhu, až po neplnění cílů ohledně snižování rozpočtového deficitu. Šestou tranši tak věřitelé uvolní jen proto, aby se Řecko vyhnulo státnímu bankrotu.

Nesoulad mezi MMF a EU 

Problém ale je, že Mezinárodní měnový fond (MMF) nesouhlasí s odhady Evropské unie ohledně udržitelnosti dluhu Řecka a tím ani s podpisem uvolnění další splátky, dokud nebude situace jasnější. Rozhodnout tak může až víkendový summit EU, informovala agentura Reuters s odvoláním na úředníky EU.

"MMF si myslí, že odhady dalších členů trojky jsou příliš optimistické," uvedl jeden zdroj. Jako trojka se označují tři mezinárodní instituce, které poskytly Řecku finanční pomoc, tedy MMF, Evropská centrální banka (ECB) a Evropské komise (EK). Další zdroj dodal, že MMF bude chtít nejprve vidět, s čím přijdou v neděli skupina Eurogroup a Evropská rada a zda summit eurozóny přinese jasnější představu o udržitelnosti řeckého dluhu.

Řecko se loni stalo první zemí eurozóny, která požádala o finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od Evropské unie a MMF si Atény zajistily tříletý úvěr 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Řecko zatím dostalo pět tranší, nyní se rozhoduje o šesté. Řekové věří, že peníze získají.

 

Právě se děje

Další zprávy