Nejrizikovější je nyní obchodování s řeckými firmami

Radek Pecák Radek Pecák
20. 10. 2011 10:44
Nesplacené pohledávky prakticky neexistují v Belgii
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Isifa/Thinkstock

Atény - Nejhorší platební morálku z deseti evropských států, kde proběhl průzkum mezinárodní inkasní agentury EOS KSI, mají řecké firmy. V Řecku hrozí nesplácení pohledávek, dlouhá doba splatnosti i riziko nedobytnosti pohledávky.

Velká rizika čekají na obchodníky také při obchodování v Rumunsku či na Slovensku. Při obchodování v těchto zemích je tedy potřeba počítat se zmíněnými riziky.

Řekové jsou podle výsleků průzkumu na samém chvostu žebříčku - mají nejhorší platební morálku a vedou i v podílu nesplacených pohledávek, který se oproti roku 2010 zvětšil o 30 %. Průměrný podíl nesplacených pohledávek v Řecku dosahuje 35 %, dlužníci v Řecku jsou navíc ve splácení nejpomalejší v Evropě.

Je ovšem třeba říci, že řecké firmy povolují nejdelší dobu splatnosti - více než třetina firem je ochotná čekat 91 a více dní. Nejmenší podíl nesplacených pohledávek je naopak v Rusku a Belgii, kde se pohybuje okolo 10 %. V těchto zemích a v Německu je platební morálka vůbec nejlepší.

Slovensko nevyšlo dobře

Poměrně špatně si v průzkumu stojí Slovensko, kde činí podíl nesplacených pohledávek 15,6 %. V podílu tzv. nedobytných pohledávek jsou s 3,3 % podprůměrní, nejhorší Řekové mají 5,1 %. Nedobytné pohledávky prakticky neexistují v Belgii, jejich podíl tam dosahuje pouhých 1,4 %.

„Pokud budete obchodovat v zemích, jako je Řecko, Španělsko či Slovensko, musíte počítat s určitými riziky, například s pozdním splácením pohledávek. Je proto důležité se na situaci včas připravit, například včasným prověřením odběratele nebo nastavením efektivního systému inkasa pohledávek," upozorňuje Vladimír Vachel, jednatel EOS KSI Česká republika.

Radí také, že pokud se firma do situace, kdy jí někdo nesplatí pohledávku, je dobré kontaktovat inkasní agenturu s mezinárodní působností.

Společnost EOS KSI realizovala průzkum mezi 2 200 firmami v Německu, Velké Británii, Belgii, Rusku, Polsku, Španělsku, Rumunsku, Řecku, Bulharsku a na Slovensku. Firmy byly dotazovány na všechny aspekty spojené s platebními transakcemi a obecně na ekonomické trendy v dané zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy