Moody´s jako poslední v řadě snížila rating Španělska

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 10. 2011 17:15
Za hlavní důvod označila Moody´s nejistotu a nedostatečná řešení

Londýn - Rating Španělsku snížila už i poslední z trojky největších agentur. Společnost Moody´s udělila ve středu dluhopisům španělské vlády o dvě známky méně, než měly dosud. Agentura o tom informovala na svých stránkách.

Nový stupeň A1 řadí dluhopisy do skupiny investičních, středně kvalitních cenných papírů. Jak ale Moody´s varuje, v nejbližších měsících lze očekávat zhoršení.

"Tento krok nebyl podložený národními ekonomickými daty," komentovala španělská ministryně financí Elena Salgado s tím, že k rozhodnutí došlo hlavně kvůli napjaté situaci v eurozóně.

Škrty mohou být ohrožené

Španělská ekonomika zůstává podle Moody´s nadále zranitelná vůči tržním rizikům. Od července 2011, kdy agentura situaci ve Španělsku naposledy posuzovala, se neobjevilo žádné opatření, která by vedla k řešení problémů a obnovení důvěry investorů, stojí na webu společnosti.

"Vzhledem ke zhoršujícímu se vývoji v Evropě i na světových trzích už jsme se vzdali plánů, že španělská ekonomika letos alespoň mírně poroste," uvádí zástupci skupiny.

Hrubý domácí produkt čtvrté největší ekonomiky v eurozóně se podle nich v příštím roce zvýší o jedno procento. Toto číslo označují za nejoptimističtější předpoklad.

Tempo růstu zpomalí hlavně kvůli úsporným opatřením, které je třeba provést. Moody´s také připomíná listopadové volby, ve kterých podle průzkumů současná vládní strana neuspěje. Pokud se přitom nový kabinet odkloní od politiky škrtů, hrozí další snížení ratingu.

Moody´s přišla jako poslední

Pozitivně agentura ohodnotila zapojení země do zahraničního obchodu.  Obchodní bilance s EU tu poprvé od roku 1997, kdy Moody´s začala stav španělské ekonomiky monitorovat.

"Ozdravení tamního trhu potrvá několik let a krátkodobě Španělsko utrpí, jakmile zpomalí růst HDP u jeho hlavních evropských partnerů," stojí ve zprávě.

Za posledních třináct měsíců snížila Moody´s rating Španělska potřetí. Předchozí hodnocení Aa2 si země držela od letošního března.

Agentury Fitch a Standard & Poor´s se ke zhoršení hodnocení Španělska uchýlily v minulém týdnu. Obě zemi udělily známku AA-. S&P navíc tak jako Moody´s zdůraznila, že další výhled do budoucna je negativní. Příčinou pesimismu jsou především obavy z prohloubení krize eurozóny.

 

Právě se děje

Další zprávy