Bilion, či dva? Spekulace o záchraně eura zesilují

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 10. 2011 10:05
Britský Guardian tvrdí, že fond stability naroste na trojnásobek dnešní částky
Foto: Thinkstock

Londýn - Francie a Německo se údajně dohodly na posílení Evropského fondu finanční stability (EFSF) na dva biliony eur (asi 50 bilionů korun), téměř trojnásobek teprve čerstvě schváleného navýšení. Napsal to v úterý večer s odvoláním na evropské diplomaty z eurozóny britský list The Guardian.

Zpráva obratem podpořila růst eura i světových akcií, navzdory tomu, že ji nikdo oficiálně nepotvrdil.

Naopak zdroje z Evropské unie listu FT Deutschland popřely dohady, že Francie a Německo už jsou dohodnuté. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble nicméně uvedl, že maximální navýšení fondu bude činit bilion eur, napsal německý list.

Guardian s odvoláním na své zdroje uvedl, že eurozóna zvýší EFSF na zhruba dva biliony eur, aby poskytla podporu zemím ohroženým dluhovou krizí a evropským bankám, vystaveným riziku řeckého bankrotu. Důvěra v uzavření dohody na řešení dluhové krize na nedělním summitu Evropské unie se podle listu zvýšila poté, co agentura Moody´s v úterý upozornila, že by mohla zhoršit výhled prestižního francouzského ratingu Aaa.

Vysoce postavený zdroj z eurozóny nicméně agentuře Reuters později řekl, že o "žádné takové dohodě se nemluvilo". Analytici upozorňují na to, jaké problémy měla eurozóna se schvalováním červencové dohody o navýšení EFSF ze 440 na 780 miliard eur a posílení jeho pravomocí. Slovensko jako poslední člen měnové unie ji schválilo teprve minulý týden, a to ještě za cenu pádu slovenské vlády.

Zpráva Guardianu na poslední chvíli posílila růst na newyorské burze, zvýšila kurz eura a dnes příznivě ovlivnila akcie na tokijské burze,. "Pokud by to byla pravda, bylo by to něco, na co trh čeká," řekl Brian Dolan z firmy Forex.com. "Musíme to ale brát s rezervou. Z Evropy jsme tu měli už spoustu zpráv, které říkaly, že je něco hotového, ale příští ráno zůstalo jen zklamání," dodal.

Finanční trhy nyní nervózně sledují signály, zda na summitu EU dojde k nějaké konkrétní dohodě. Německo od počátku týdne upozorňuje, že žádný definitivní výsledek čekat nelze a kancléřka Angela Merkelová v úterý řekla, že šéfové zemí na jednom setkání krizi nevyřeší.

Náladu na trzích dnes podkope další krok agentury Moody´s, která v úterý večer snížila úvěrový rating Španělska o dva stupně. Uvedla, že kvůli vysoké zadluženosti bank a firemního sektoru může mít vláda problémy s financováním na trhu dluhopisů.

Francie a Německo se podle Guardianu také dohodly na nutnosti rekapitalizace evropských bank tak, aby se v kapitálové přiměřenosti dostaly na devět procent. Berlín a Paříž jsou údajně také blízko dohodě o zvýšení účasti soukromého sektoru na záchraně Řecka.

 

Právě se děje

Další zprávy