Německo zchladilo naděje na záchranu eura, akcie padají

ČTK Karel Toman, ČTK
18. 10. 2011 11:30
Definitivní řešení evropské dluhové krize o víkendu nepřijde, řekl ministr financí Německa
Na snímku vidíte německý index obchodování s akciemi DAX. Takto se propadal v časných ranních hodinách obchodování na burze ve Frankfurtu 8. 8. 2011.
Na snímku vidíte německý index obchodování s akciemi DAX. Takto se propadal v časných ranních hodinách obchodování na burze ve Frankfurtu 8. 8. 2011. | Foto: Reuters

Frankfurt - V pondělí ráno světové akcie poskočily radostí nad závěry z víkendového summitu zemí G20. Už odpoledne ale bylo všechno jinak. Komentáře z Německa totiž naděje investorů na brzké řešení dluhové krize v eurozóně zchladily mrazivou sprchou.

Americké akcie vzápětí zaznamenaly nejprudší pokles za dva týdny. V poklesu pak v úterý ráno pokračují i akcie na burzách v západní Evropě.

Náladu na burzách ještě zhoršilo varování mezinárodní ratingové agentury Moody's před snížením výhledu francouzského ratingu. A také statistika z Číny, která ukázala, že tamní ekonomika během třetího čtvrtletí zmírnila tempo růstu o trochu víc, než se čekalo.

Naděje na "velký plán" šly k ledu

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v pondělí odpoledne řekl, že od nedělního summitu Evropské unie nelze čekat žádné definitivní řešení dluhové krize. Totéž uvedl mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové a dodal, že diskuse o řešení dluhových problémů v Evropě se zřejmě protáhnou do dalšího roku.

"V podstatě zničil očekávání, že je na cestě velký plán a že se připravuje rozsáhlý fond na rekapitalizaci evropských bank," řekl k prohlášení německého ministra financí analytik Stephen Massocca ze společnosti Wedbush Morgan.

Podle Jana Čermáka z ČSOB se ale němečtí politici zachovali správně.

"Nemohli si nevšimnout, že očekávání ohledně víkendového summitu EU se šplhají nepřiměřeně vysoko a tak vcelku správně usoudili, že je zapotřebí je zchladit," myslí si Čermák. Kancléřka Merkelová podle něj trhům vzkázala, že by měly přestat snít o tom, že dluhová krize v eurozóně bude příští pondělí vyřešena.

V reakci na to na emerických burzách snížil nejsledovanější Dow Jonesův index o 2,1 procenta na 11.397 bodů. Širší index Standard &Poor's 500 klesl o 1,9 procenta na 1200,86 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl o dvě procenta na 2614,92 bodu, napsala agentura AP.

V úterý pak přišla zpráva, že čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila růst na 9,1 procenta, a rostla tak nejpomaleji za dva roky. Agentura Moody's mezitím varovala, že by mohla výhled hlavního ratingu Francie snížit na negativní, což je první krok k faktickému snížení ratingu. Záležet bude na tom, zda případná pomoc bankám Francouzům příliš nezatíží rozpočet.

Víkendový optimismus vyprchal

Panevropský index FTSEurofirst 300 kolem půl desáté odepisoval 1,4 procenta a pohyboval se kolem 953 bodů. Jedno procento přitom odepsal už v pondělí, i když na začátku pondělního obchodování se ještě vezl na vlně optimismu a vykazoval růst. Pokles cen se prohloubil, jakmile se investoři začali zbavovat rizikových aktiv.

V Evropě dnes klesají hlavně akcie těžebních společností, jejichž index oslaboval o více než tři procenta. Akcie reagují na pokles cen kovů, které oslabují v obavách z dalšího zpomalení čínské ekonomiky.

Trhy byly až do pondělí naladěny optimisticky, protože se předpokládalo, že summit Evropské unie EU o nadcházejícím víkendu přinese konkrétní návrhy, jak řešit dluhovou krizi v eurozóně. Tyto naděje ale ministr Schauble pohřbil.

Rozkolísaně reagovaly trhy v posledních dnech i na další hlavní zprávy ohledně eurozóny. Nejdříve propadly a zase se vzpamatovaly ze slovenského NE k navýšení "eurovalu". Pak stouply a zase klesly poté, co prezident evropské komise José Manuel Barroso oznámil pětibodový plán, který se má stát základem celkového řešení krize.

 

Právě se děje

Další zprávy