Děti dosáhly svého. Šéfka L´Oréal je úředně nesvéprávná

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 10. 2011 18:10
Soud miliardářku zbavil svéprávnosti kvůli přibývajícím mentálním problémům
Liliane Bettencourtová a její dcera. O peníze L'Oreal se bude starat mladší z nich, která svou matku nechala prohlásit za nesvéprávnou.
Liliane Bettencourtová a její dcera. O peníze L'Oreal se bude starat mladší z nich, která svou matku nechala prohlásit za nesvéprávnou. | Foto: Reuters

Paříž - Nejbohatší Francouzka Liliane Bettencourtová přišla v pondělí o svéprávnost. Podle soudu není mentálně způsobilá spravovat jmění v hodnotě několika miliard euro. Poručíkem majitelky kosmetické firmy L´Oréal se stal její nejstarší vnuk Jean Victor Meyers.

Majetek Bettencourtové v hodnotě 15 miliard euro (371 miliard Kč) bude nově spravovat dcera Francoise Bettencourt Meyersová a dva vnukové. Ti také o výsledku soudního řízení informovali.

Podle dcery trpí žena demencí

S dcerou je miliardářka, která majetek zdědila po svém otci, zakladateli L´Oréal, a která tento týden oslaví 89 let, přitom dlouhodobě v otevřeném konfliktu.

Meyersová o své matce opakovaně prohlásila, že potřebuje odbornou péči. Upozorňovala na rostoucí počet lékařských zpráv, podle kterých Bettencourtová trpí smíšenou demencí a Alzheimerovou chorobou.

"Bettencourtová má problém s rozpoznáváním, o čemž svědčí časová dezorientace, poruchy s pamětí nebo pochopením," uvedl francouzský deník Le Monde.

Zdravotní problémy miliardářky měly vést například k tomu, že z ní její přítel fotograf Banier vylákal přes miliardu eur na různé dárky, včetně jednoho z ostrovů na Seychelách.

Meyersová matku obvinila také z daňových úniků a ilegálního financování prezidentské kampaně v roce 2007. Že od Bettencourtové získal hotovost, ale francouzský prezident Nicolas Sarkozy v srpnu důrazně popřel.

V prosinci loňského roku obě ženy uzavřely "příměří", to jim ovšem vydrželo pouze šest měsíců. Poté Meyersová poprvé zažádala soudy, aby její matku zbavily svéprávnosti. Argumentovala tím, že má obavu o hodnotu rodinného majetku.

Jak deník The Wall Street Journal informuje, o získání kontroly nad rodinným bohatstvím usilovala Meyersová již tři roky.

Miliardářka chce z Francie odejít

Právník Bettencourtové pondělní rozhodnutí komentoval slovy, že se svou klientkou projedná možnost odvolání.  Miliardářka se ovšem ve víkendovém rozhovoru vyjádřila, že pokud ji soud zbaví svéprávnosti, opustí Francii.

Zda si osmaosmdesátiletá miliardářka udrží své místo v představenstvu firmy, zatím není jasné. Zástupci L´Oréal se ke změnám ve struktuře společnosti odmítli vyjádřit.

Hlasovací práva, která zástupci Bettencourtových v rámci 31% podílu v L´Oréal mají, bude vykonávat rodinný holding Téthys. Vztah se švýcarskou skupinou Nestlé, která má jako další v kosmetické firmě podíl, se nezmění. Informovali o tom zástupci obou stran.

 

Právě se děje

Další zprávy