Banka Dexia ohrožuje rating Belgie, varovala Moody's

Karel Toman
8. 10. 2011 11:24
Stát možná bude brzy muset francouzsko-belgickou banku sanovat velkou sumou
Foto: Reuters

New York/Brusel - Mezinárodní ratingová agentura Moody's varovala před snížením dosavadního stupně úvěrové spolehlivosti Belgie, který je Aa1.

Odůvodnila to možností, že stát bude muset v dohledné době výraznými sumami sanovat francouzsko-belgickou banku Dexia, a tím zvýší veřejné zadlužení.

Agentura uvedla, že zařadila rating belgických státních dluhopisů Aa1, který je jeden stupeň pod nejvyšším hodnocením Aaa, do režimu pozorování. To podle tradice znamená, že rozhodnutí o snížení nebo zachování ratingu agentura učiní do 90 dnů, připomněla agentura Reuters. Riziko pro Belgii vidí Moody´s také v možných dopadech nárůstu veřejného dluhu na zhoršení ekonomik v celém regionu.

Negativní výhled má Brusel i u S&P a Fitch

Další velké ratingové agentury Standard &Poor's a Fitch přiřadily v uplynulém roce svým hodnocením Belgie na stupni AA+ negativní výhled, což znamená, že rating by se mohl snížit. Obě upozornily, že belgická vláda by v důsledku nedosažení politické dohody nemusela být schopna plnit plán snižování rozpočtového deficitu.

Dexia se tento týden stala první bankou v Evropě, která se kvůli řecké dluhové krizi dostala do těžkých potíží. Akcie Dexie se v pátek propadly o 17 procent a odpoledne s nimi bylo obchodování pozastaveno do doby, než budou zveřejněny zprávy o plánu řešení její situace. O nich má během víkendu rozhodnout správní rada banky.

Dexia už za finanční krize v roce 2008 získala od Francie, Belgie, Lucemburska a klíčových akcionářů pomoc ve výši 6,4 miliardy eur (158 miliard Kč). Poté byla nucena k úsporám a odprodejům aktivit včetně slovenské pobočky, kterou koupila česko-slovenská investiční společnost Penta Investments.

V pátek snížila agentura Fitch hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o jeden stupeň a rating Španělska o dvě příčky. Odůvodnila to obdobně jako Moody's u Belgie, tedy obavami z vysokých státních dluhů, slabého ekonomického růstu a zhoršení důvěry investorů. Konkurenční agentury Moody´s a Standard & Poor´s snížily rating Itálie již dříve.

 

Právě se děje

Další zprávy