Moody's snížila rating 21 bank v Británii a Portugalsku

Karel Toman
7. 10. 2011 12:30
ECB přitom den předtím slíbila evropským bankám rok trvající neomezenou pomoc
Logo ratingové agentury Moody's na budově, kde sídlí, v New Yorku.
Logo ratingové agentury Moody's na budově, kde sídlí, v New Yorku. | Foto: Reuters

Londýn/Lisabon - Ratingová agentura Moody's snížila úvěrové hodnocení dvanácti britským a devíti portugalským bankám. Důvodem jsou jejich problémy s dostatkem kapitálu.

Zpráva přichází v době, kdy politici EUohlásili koordinovaný postup v rekapitalizaci evropských bank a kdy prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet slíbil bankám takřka neomezený příliv likvidity.

Trhy v reakci na v úvodu týdne ohlášený boj Evropy s hrozící bankovní krizí vzrostly za dva dny až o šest procent.

"Je to trochu světla na konci tunelu," prohlásil australský stratég Shane Oliver pro agenturu Bloomberg. Podle investorů si totiž politici konečně připustili rostoucí pravděpodobnost řeckého bankrotu a Trichetovo oznámení má bankám koupit čas, aby se na něj připravily posílením kapitálu.

Zpráva zastavila růst posledních dní

Britským bankám snížila Moody's rating poté, co list Financial Times přinesl zprávu, že vládou v minulosti zachráněná Royal bank of Scotland možná bude znovu potřebovat dodatečné finance od státu.

"Přehodnocení Moody's předpokládá snížení pravděpodobnosti, že by britská vláda v budoucnu finančním institucím poskytla podporu, kdyby ji potřebovaly," zdůvodnila krok Moody's.

RBS bylo hodnocení sníženo o dva stupně z AAA3 na A2. Mezi postiženými bankami byla vedle také Lloyds Banking Group, které známka klesla jen o stupeň Z AA3 na A1. 

Akcie obou bank v reakci na zprávu, která přišla jen minuty před začátkem obchodování, klesly o 3,6 respektive 3,4 procenta. Na finančním indexu FT100 tak umazaly banky pět procentních bodů a zpráva tak přispěla k zastavení dvou dnů jeho nejprudšího růst od roku 2008.

Zhoršení finanční síly

O jeden nebo dva stupně snížila Moody's také známky devíti portugalských bank. I zdůvodnění je podobné a spočívá ve "zhoršení jejich nepodpořené finanční síly."

Moody's navís prohlásila, že u všech dotčených bank čeká zhoršení jejich domácích aktiv kvůli zhoršujícímu se ekonomickému výhledu, vládním úsporám a zhoršené mezibankovní likviditě. Tu způsobuje vzájemná nedůvěra bank ohledně jejich imunity proti dopadům ze stále reálnější možnosti bankrotu Řecka.

Prezident ECB Jean-Claude Trichet ve čtvrtek na tiskové konferenci v Berlíně prohlásil, že ECB znovu zavede nástroj, který naposledy používala po krachu investiční banky Lehman Brothers v září 2008, aby zabránila bankovní krizi.

ECB podle Tricheta nakoupí od bank počínaje listopadem dluhopisy kryté hypotékami a úvěry veřejnému sektoru za 40 miliard eur. Právě tento segment hrozil po pádu Lehman Brothers úplným zamrznutím finančního sektoru.

Evropská centrální banka také nabídne bankám dva druhy neomezených půjček v trvání 12 a 13 měsíců.  To by mělo bankám poskytnout dost času, aby jim pak v případných potížích začal pomáhat euroval EFSF vybavený novými pravomocemi, které zbývá schválit posledním třem zemím.


 

Právě se děje

Další zprávy